CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII UN LIDER BUN – EMPATIA (3)

Dintre toate dimensiunile inteligenței emoționale, empatia este cel mai ușor de recunoscut. 

Cu toții am simțit-o la un profesor sau la un prieten și cu toții am fost șocați de lipsa ei la un antrenor sau la un șef insensibil. Dar când vine vorba de mediul de afaceri, rareori auzim de oameni ridicați în slăvi, cu atât mai puțin recompensați, pentru empatia lor.

Empatia nu înseamnă vorbe de complezență de tipul ”eu sunt bine, tu ești bine”.

Ce inseamna sa fii un lider bun

Pentru un lider, empatia nu înseamnă să adopte sentimentele celorlalți și să încerce să le facă tuturor pe plac. De fapt, empatia înseamnă să ia în considerare sentimentele angajaților – împreună cu alți factori – în procesul luării de decizii inteligente.

Empatia are o importanță deosebită astăzi, ca ingredient al leadership-ului, cel puțin din trei motive: creșterea numărului de echipe în mediile de lucru, ritmul alert al globalizării și nevoia crescută de a păstra oamenii talentați în echipă.

Empatia joacă un rol-cheie în păstrarea talentelor, mai ales în economia contemporană, centrată pe informație.

Liderii au nevoie întotdeauna de empatie pentru a forma și a păstra oameni talentați, dar astăzi miza este și mai mare. Atunci când un angajat bun pleacă, ia cu el și cunoștințele specifice companiei.

Aici intervin instruirea profesională și mentoratul.

S-a demonstrat, în mod repetat, că instruirea profesională și mentoratul au ca rezultate creșterea performanței, dar și creșterea satisfacției la locul de muncă și scăderea fluctuației de personal.

Ceea ce face din instruirea  profesională și din mentorat două practici atât de eficiente este natura relației pe care acestea o presupun. Îndrumătorii și mentorii excepționali reușesc să intre în mintea celor pe care îi ajută. Ei simt cum să dea un feedback eficient. Ei știu când să-i împingă pe angajați către performanță și când să îi tempereze. În timp ce îi motivează, ei fac o demonstrație de empatie.”

Daniel Goleman, ”Ce înseamnă să fii un lider bun”

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura- Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Inteligenta emotionala. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.