CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII UN LIDER BUN – CONȘTIINȚA DE SINE (1)

Ce inseamna sa fii un lider bun

”Conștiința de sine este prima componentă a inteligenței emoționale – e și normal, dacă ne amintim de Oracolul din Delfi, care, cu mii de ani în urmă, îi sfătuia pe oameni să se cunoască pe ei înșiși înainte de toate.

Conștiința de sine înseamnă o înțelegere profundă a emoțiilor, punctelor forte, slăbiciunilor, nevoilor și motivației personale.

Oamenii conștienți de sine nu sunt nici excesivi de critici, nici plini de speranțe nerealiste. Ei sunt sinceri cu cu ei și cu ceilalți. 

Conștiința de sine presupune și înțelegerea propriilor țeluri și valori.

Un om conștient de sine știe încotro se îndreaptă și de ce. De exemplu, el va fi capabil să refuze o ofertă de lucru care, deși este tentantă din punct de vedere financiar, nu se potrivește cu principiile lui sau cu proiectele lui pe termen lung. O persoană lipsită de conștiință de sine va lua greu decizii, pentru că va ajunge să-și calce valorile în picioare. ”Salariul era bun, așa că am acceptat” ar putea spune la doi ani de la angajare, ”dar munca nu înseamnă nimic pentru mine, deci sunt mai tot timpul plictisit.”

Deciziile unei persoane conștiente de sine se împletesc cu valorile în care crede, prin urmare, pentru ea, munca pe care o face este adesea energizantă.

Cum putem recunoaște conștiința de sine?

În primul rând, o identificăm după sinceritatea unui om și după capacitatea lui de a se evalua în mod realist.

Oamenii conștienți de ei înșiși vorbesc la obiect și deschis – deși nu întotdeauna pe un ton afectat și confesiv – despre emoțiile lor și despre impactul acestora asupra muncii lor.

Capacitatea cuiva de a se cunoaște pe sine poate fi identificată în timpul interviului de angajare. 

Rugați candidații să povestească o situație în care s-au lăsat purtați de sentimente și au făcut lucruri pe care le-au regretat mai târziu.

Candidații cu conștiință de sine vor recunoaște cu sinceritate că au greșit și își vor spune, adesea, poveștile cu zâmbetul pe buze. 

Simțul umorului autocritic este unul dintre indiciile conștiinței de sine.”

Daniel Goleman, ”Ce înseamnă să fii un lider bun”

 

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Inteligenta emotionala. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.