IDENTITĂȚI INCONȘTIENTE – DRAGOSTE ȘI TREZIRE

Știți povestea lui Douglas, un om inteligent și creativ, care a avut constant probleme în a face față furiei femeilor?

”Ori de câte ori partenera sa exprima orice fel de mânie, el reacționa cu indigare, spunându-și: ”Nu am nevoie de așa ceva în viața mea!”

Ego-ul nostru sau personalitatea condiționată este compusă din diverse identificări, sau imagini ale sinelui, și se dezvoltă în copilărie ca o formă de autoprotecție. Ea începe ca o încercare de a acoperi și a compensa pierderea noastră prin fabricarea de calități de care avem nevoie, dar care par a nu exista.

De exemplu, dacă nu am primit suportul necesar pentru a ne alimenta forța interioară, am putea încerca să fim puternici prin puterea voinței: ”Voi fi puternic. Nu voi permite ca acest lucru să mă deranjeze, voi depăși acest lucru.” 

Această încercare de a ne face pe noi înșine puternici formează o identitate conștientă – o imagine a noastră pe care o promovăm și o apărăm, în scopul de a acoperi un sentiment interior de lipsă. Sub identitatea noastră conștientă este o identitate inconștientă, identificarea noastră cu lipsa, în acest caz, convingerea noastră secretă că nu suntem cu adevărat puternici, chiar slabi.

Vom construi o identitate conștientă – o fațadă sau un ”cover story” – pentru a îndepărta și a ne apăra de această identitate inconștientă, mai dureroasă și mai amenințătoare.

Astfel, structura ego-ului nostru are o funcție utilă în copilărie.

În încercarea de a ne furniza ce ne lipsește, ea ne protejează de riscul de a simți durerea pierderilor noastre.

De exemplu, forța noastră fabricată, pe care o activăm încordându-ne mușchii sau scrâșnind din dinți, ne poate ajuta să îndurăm și să supraviețuim unor circumstanțe dificile, iar acest lucru ne împiedică să simțim lipsa noastră de forță interioară. Dar, mai târziu în viață, mai ales în relațiile intime, această fațadă devine un obstacol în calea noastră, pentru că este un sine fals, care ne împiedică să fim complet deschiși față de partener.

De asemenea, ne împiedică să descoperim adevărata noastră putere, care nu poate fi fabricată, ci doar descoperită ca o calitate intrinsecă a ființei noastre.

Dorința ego-ului într-o relație este ca alte persoane să confirme identitatea noastră conștientă.

În cazul în care partenerul nostru ne vede la fel de puternic, de exemplu, asta va valida imaginea noastră de persoană puternică și ne va ajuta să scăpăm de convingerea înspăimântătoare că suntem, de fapt, slabi.

Deci, speranța este ca identitatea noastră conștientă să fie confirmată, iar frica este ca identitatea noastră inconștientă să fie dezvăluită și expusă în văzul tuturor.”

”Dragoste și trezire”, John Welwood

 

Cititul e delicios!

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în John Welwood -Dragoste și trezire. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.