O NOUĂ DIRECȚIE – TALENTUL NU ESTE SUFICIENT (1)

talentul-nu-este-suficient_1_fullsize

”Când a împlinit șaptesprezece ani, Rueben s-a mutat la Los Angeles pentru a căuta alte oportunități. Din momentul în care a zărit Oceanul Pacific a știut că nu va mai dori să locuiescă în Arizona niciodată. Lucra pe unde putea. A muncit ca vânzător la aprozar, operator la macara sau muncitor la fabrică. 

Într-o zi a văzut un anunț în ziar pentru o școală de frizeri și ideea i s-a părut interesantă. ”Când am văzut ce halate curate și albe purtau” își amintește el, ”era exact opusul  orășelului de minerit de unde veneam. Voiam ceva curat.

În anii `70, Rueben Martinez și-a deschis propria frizerie și a devenit propriul lui stăpân.

Își îmbunătățea viața, dar nu a pierdut niciodată pasiunea sa pentru lectură, pasiune pe care voia să o transmită mai departe, mai ales copiilor din comunitățile hispanice. Conform unui studiu realizat de Fundația pentru Promovarea Artelor, nivelul de alfabetizare al hispanicilor este jumătate din cel al albilor non-hispanici. Martinez a vrut să schimbe acest procent.

A început prin a împrumuta celor care așteptau la tuns cărți din colecția sa de două sute de volume. Ele variau de la capodopere spaniole cum ar fi  ”Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez și ”Don Quihote” de Cervantes, până la romane americane de Hemingway sau Silverstein traduse în spaniolă și chiar o autobiografie a actorului Anthony Quinn.

Însă clienții săi uitau adesea să-i returneze volumele, lucru care îl frustra pe Martinez, dar îi și micșora colecția.

Soluția găsită de el?

A început să vândă cărți.

În 1993, Martinez a scos cărți la vânzare pentru prima dată. A început cu două titluri, însă nu a durat mult până a trebuit să-și mărească oferta.

A devenit un susținător al alfabetizării.

Vorbea cu părinții să le citească copiilor. Le vorbea tinerilor despre explorarea cărților. Apoi a contactat autori cunoscuți, ca Isabel Allende, și i-a invitat în magazinul său. Martinez își aduce aminte de reacția lui Allende atunci când s-a prezentat la magazinul acestuia.

Când a intrat în magazin m-a întrebat: ”Asta e tot?”

Și i-am spus că era tot. Pentru că aveam doar două rafturi de cărți, ceva artă și un scaun de frizerie…Și atunci ea mi-a spus că îi place. Și ne-am simțit foarte bine. Dar am avut și cel mai numeros public  care s-a dus să vadă un scriitor în Santa Ana. Au venit ceva oameni, cam 3000.

Câțiva ani mai târziu, frizeria cu cărți a devenit o librărie în care se afla un scaun de frizerie simbolic. Martinez și-a numit magazinul Librăria și Galeria de Artă Martinez.

Am început cu 2 cărți, apoi cu 10, apoi cu 25. Puțin câte puțin am ajuns să vindem peste 2 milioane de volume. Cam asta se întâmplă dacă îndrăznești să visezi.”

talentul-nu-este-suficient_1_fullsize

Librăria are acum peste 17.000 de titluri și a devenit una dintre cele mai mari colecții de cărți în limba spaniolă. Martinez a deschis un al doilea magazin în 2001 și un al treilea pentru copii.

El le spune părinților: 

Vreți să aveți copii în frunte sau la coadă? Trebuie să vă ajutați, să vă încurajați și să-i citiți copilului vostru… Dacă faceți acest lucru, copilul dumneavoastră va fi printre  cei mai buni elevi și va deveni un om deosebit. Lectura te face deosebit.

Am făcut mai mulți bani ca frizer”, spune Martinez, în vârstă de 64 de ani, ”dar bucuria vieții mele constă în ceea ce fac acum.” Martinez dorește să creeze un lanț de librării bilingve, în stilul celor de la Borders, de-a lungul țării, așteptându-se să aibă 25 de magazine până în 2012.

Dacă aș fi rămas să lucrez prin fabrici”, susține Martinez, m-aș fi pensionat liniștit și aș fi trăit confortabil acum. Dar am ales să îmi construiesc propriul drum ca frizer. Acum că am librăriile astea, voi lucra până la sfârșitul vieții. Copiii mei cred că am înnebunit.

Nu, nu este nebun, este doar plin de pasiune pentru ceea ce face! Pasiunea poate insufla energie în fiecare zonă din viața ta – inclusiv talentului tău. 

Ai cunoscut vreodată o persoană plină de pasiune, care nu avea destulă energie să acționeze pentru a-și duce la capăt dorințele?

Mă îndoiesc. 

O persoană pasionată de ceva, însă lipsită de talent, se va descurca mereu mai bine decât o persoană talentată, dar care este pasivă.

De ce?

Pentru că oamenii plini de pasiune au un entuziasm nemărginit și nu renunță deloc! Pasiunea te face să fii mai energic.”

John Maxwell, ”Talentul nu este suficient”

Cititul e delicios!

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în John Maxwell. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.