LEGĂTURILE (10) – ”DACĂ M-AȘ ASCULTA, M-AȘ ÎNȚELEGE”

”A refuza
Cu cât îmi este mai greu să accept eu însumi un refuz, cu atât mai greu îmi va fi să refuz categoric o cerere sau o propunere.

În jurul actului de a refuza gravitează numeroase convingeri iraţionale.

Acestea îl vor distruge pe celălalt, vor deteriora relaţia, vor declanşa o agresiune sau o respingere totală…

Şi totuşi, în orice relaţie, refuzurile categorice ar putea servi drept borne necesare stabilirii limitelor. Pentru că fără aceste zone de graniţă, riscăm să ridicăm adevărate bariere sau ziduri din refuzuri tăcute sau din temeri ascunse.

Voi ajunge să evit anumite persoane de teamă să nu-mi ceară ceva, de teamă să nu mă simt obligat să fac ceea ce nu am chef să fac. Un refuz general, dar indirect şi voalat va înlocui un mic refuz la obiect pe care nu am ştiut să-l impun la timp.

Există trei tipuri de refuz:
Al gesturilor pe care mi se cere să le fac.
Al sentimentelor pe care mesajele şi comportamentele celorlalţi încearcă să le provoace în mine.
Cel pe care mi-l impun prin anticiparea consecinţelor. 

Daca m-as asculta, m-as întelege Paint

„— Te-ar deranja să mă conduci la gară? — ”Nu…” şi las cartea deoparte cu un suspin.
M-aş fi simţit mai bine dacă aş fi spus: „Da, mă deranjează, pentru că tocmai începusem să citesc, dar te voi conduce ca să-ţi fac pe plac.”

Este cu atât mai greu să refuzi când celălalt aruncă asupra ta propriile-i sentimente de mânie, de disperare sau de neputinţă, încercând să te facă responsabil de ele.
„Nu ai făcut nimic ca să mă ajuţi.” sau„Nu ai înţeles…” sau„Nu ai fost alături de mine când…” sau „Sora ta a venit să mă vadă duminica trecută, tu nu ai mai venit de trei săptămâni.”

Şi atunci risc să mă las cuprins de un sentiment de vinovăţie sau de neputinţă, în loc să las în seama celuilalt sentimentele care de fapt îi aparţin: mânia, nereuşita, indolenţa.

De multe ori ar fi nevoie de mult timp, de explicaţii şi de curaj pentru a obţine răspunsuri clare, uneori dureroase, dar cu siguranţă edificatoare.
„Văd bine că eşti furios, dar nu mă simt deloc vinovat pentru că nu simt pentru tine ceea ce sperai tu.” sau „Înţeleg că ai sentimentul că ţi-am înşelat aşteptările, dar nu pot face nimic, acestea sunt limitele mele.”

Jacques Salome, ”Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege” (găsești cartea aici)

 

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Igiena relationala - J.Salome. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.