LEGĂTURILE (9) – ”DACĂ M-AȘ ASCULTA, M-AȘ ÎNȚELEGE”

A cere
Fiecare dintre noi dă naştere unui număr impresionant de cereri.

Cereri pentru sine, pentru celălalt, în lanţ sau simultane. Cereri exprimate sau nu, clare sau confuze, cereri multiple care necesită ascultare, atenţie şi uneori un răspuns favorabil.

A cere presupune asumarea unui dublu risc:  cel de a fi refuzat;  cel de a fi satisfăcut.

Adesea, într-o relaţie nu ştim ce urmează să facem: să dăruim, să cerem, să răspundem unei cereri sau să primim. Acest joc al interferenţelor ne scapă. Nu ştim nici cum va percepe celălalt acest schimb. încurcăturile pândesc la tot pasul, toate variantele sunt posibile.

Îi vorbesc despre trăirile mele. îi împărtăşesc, mă dezvălui, am impresia că dăruiesc. Cel care mă ascultă este puţin nemulţumit şi crede că el este cel care dăruieşte, pentru că îmi acordă atenţie”, 

Daca m-as asculta, m-as întelege Paint

„Această mângâiere este un dar pe care-l pot primi fericită şi relaxată sau ar trebui să văd în ea o cerere?”

Cererile cele mai de temut pentru cel care le primeşte sunt cele care aduc cu sine şi o acuzaţie directă sau indirectă. Acestea sunt frecvente mai ales în anumite relaţii dintre copii şi părinţi.

„Fratele tău mi-a promis că mă va lua cu el în vacanţa de Crăciun, dar nu ştiu ce să fac în această vară… e greu să rămâi singur când toată lumea pleacă.”

Nici un cuvânt sau act nu pot fi considerate un dar sau o cerere în sine. Depinde de context, de relaţia în care se înscriu, de conjunctura de moment şi mai ales depind de senzaţia de lipsă, de dorinţele sau de lipsa de dorinţă a fiecăruia.”

Jacques Salome, ”Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege” (găsești cartea aici)

 

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Igiena relationala - J.Salome. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.