LEGĂTURILE (4) – ”DACĂ M-AȘ ASCULTA, M-AȘ ÎNȚELEGE”

”Pentru a stabili în ce poziţie mă aflu într-o relaţie sau alta, încep prin a-mi afla punctele forte şi pe cele slabe în fiecare dintre cele patru instanţe ale unei relaţii.

A dărui ceea ce vrei să primeşti
Îi fac celuilalt ceea ce aş vrea să-mi facă el mie. Plec de la premisa că şi el are aceleaşi dorinţe, aceleaşi nevoi, aceleaşi gusturi ca şi mine. În orice relaţie, capcana cea mai evidentă este tocmai aceea de a încerca să negi diferenţele.

„Mama mea părea mereu indiferentă, străină, nu se interesa niciodată de ceea ce făceam sau prin ce treceam. În prezent, îmi face mare plăcere să fiu întrebată, să mi se arate interes, cu atât mai mult cu cât întâmpin dificultăţi în a mă exprima liber. îmi place să fiu întâmpinată cu un: «Ce-ai mai făcut azi?» sau «Cum ţi-ai petrecut după-amiaza?»

Ştiind cât de bine te poţi simţi fiind întâmpinat astfel, când soţul meu se întoarce acasă, îi pun întrebări, îi cer să-mi povestească ce a mai făcut. Dar el nu îmi pune niciodată întrebări, mi se pare la fel de indiferent faţă de mine ca şi mama mea.”

Daca m-as asculta, m-as întelege Paint

La rândul său, soţul spune:

„Mamei mele îi plăcea să ştie tot, îmi punea tot timpul întrebări, aveam permanent impresia că trebuie să-i dau socoteală. Acum nu îmi plac întrebările, mi se par indiscrete şi mă deranjează, aşa că nu îi pun niciodată întrebări soţiei mele, pentru a nu-i da impresia că vreau să-i controlez viaţa. Mi-aş dori ca şi ea să facă la fel.”

Fiecare a făcut în aşa fel încât să regăsească alături de partener atmosfera din copilărie, fiecare se plânge din acest motiv şi fiecare, de bună-credinţă fiind, îi oferă celuilalt ce ştie că îşi doreşte… el însuşi.”

Jacques Salome, ”Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege” (găsești cartea aici)

 

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Igiena relationala - J.Salome. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.