LEGĂTURILE (2) -”DACĂ M-AȘ ASCULTA, M-AȘ ÎNȚELEGE”

”O femeie povesteşte despre devotamentul nelimitat, despre abnegaţia totală pe care le-a avut pentru soţul ei:

„I-am plătit studiile, i-am ajutat financiar să capete o poziţie, nu mi-am luat niciodată o vacanţă, am fost pe post de intermediar între el şi mama lui, pentru ca acum el să mă părăsească brusc, lăsându-mă singură la necaz. Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a salva iubirea noastră”.

Această „iubire a noastră” nu pare altceva decât o plăsmuire a imaginaţiei acestei femei, un circuit interior pe care nu are tăria să-l numească „iubirea mea pentru acest bărbat” şi care nu primeşte alt răspuns decât un dublu sentiment de vinovăţie din partea soţului: acela de a-i fi îndatorat şi acela de a o fi părăsit.

20170924_200526

La capătul opus, am constatat că există un număr mare de persoane care acordă puţină importanţă relaţiei.

Mai exact, în anumite cupluri, simplul fapt de a fi materializat angajamentul printr-o căsătorie sau printr-o coabitare li se pare suficient partenerilor pentru a menţine relaţia.

În aceste cazuri, relaţia se degradează, se banalizează, pentru că nu este întreţinută, hrănită.

Dacă privim în jurul nostru, vom constata cu uşurinţă că din anumite relaţii între soţi sau între părinţi şi copii nu a rămas decât forma exterioară, cochilia sau aparenţa instituţională, miezul relaţiei fiind gol.”

Jacques Salome, ”Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege” (găsești cartea aici)

 

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Igiena relationala - J.Salome. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.