A NU SPUNE (2) – ”DACĂ M-AȘ ASCULTA, M-AȘ ÎNȚELEGE”

20170924_200526

”Acest „a nu spune„, care nu trebuie confundat cu „a ascunde de celălalt„, este o formă de autoreglare a comunicării, care-i permite fiecăruia să-şi protejeze zonele de intimitate.

În absenţa ta, am descoperit cât de important este pentru relaţia noastră să păstrăm pentru fiecare dintre noi un spaţiu intim, al singurătăţii. Eu, aici, simţindu-te aproape şi în acelaşi timp tu, simţind, sau poate nu, intensitatea acestui moment de dinaintea nopţii, când soarele străluceşte încă.”

Aşa se întâmplă uneori după consumarea pasiunii. Fiecare este singur, fericit că există, domolit şi fără dorinţa de a interacţiona sau a comunica activ. Totuşi, în această stare fără scop şi fără obligaţii, prezenţa celuilalt contează pentru fiecare, îl confirmă şi îl amplifică până în străfundurile fiinţei.

Relaţiile de lungă durată au nevoie de aceste tăceri de calitate, mărturie a plăcerii intime de a trăi propriile senzaţii, simţind în acelaşi timp aprobarea (în sensul armonios al termenului) celuilalt.

Acest echilibru delicat pare uneori dificil de găsit.

Mult prea adesea prezenţa celuilalt, privirea lui — chiar dacă el nu mă priveşte — capătă o importanţă care dăunează relaţiei mele cu mine însumi. Să fii mai conştient de prezenţa celuilalt decât de sine… E mai uşor să te bucuri de singurătate când nu este nimeni în cameră, chiar în apartament.”

Jacques Salome, ”Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege” (găsești cartea aici)

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Igiena relationala - J.Salome. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.