EMOȚII DISTRUCTIVE – DESPRE DALAI LAMA (2)

emotiile-distructive-cum-le-putem-depasi-dialog-stiintific-cu-dalai-lama_1_fullsize

”Deși nu avea nici măcar o carte fundamentală care să trateze vreun subiect științific, tânărul Dalai Lama a devenit un erudit în materie de știință, învățînd cu aviditate de unul singur tot ce îi pica în mână. 

Acest impuls intelectual l-a făcut de asemenea dornic să citească cărți în limba engleză; a găsit un oficial tibetan care îl putea ajuta să traducă alfabetul englez în fonetica tibetană și a început să învețe vocabularul dintr-un dicționar tibetan-englez. 

Fiind deja obișnuit să memoreze lungi pasaje de text, a aplicat aceeași metodă pentru a-și forma vocabularul în limba engleză. „Am învățat cuvintele pe de rost„, își amintește el.

Dalai Lama a devenit curând un cititor avid de reviste ilustrate în limba engleză, în spe-cial al unui săptămânal englezesc ilustrat  al revistei Life, la care s-a abonat prin inter-mediul delegației britanice din Lhasa.

Aceste reviste au devenit profesorii săi în afaceri exteme; din paginile lor putea afla știri
despre evenimentele din lume. A descoperit, de asemenea, în rezerva de bunuri străine lăsate de predecesorul său și acele cărți cu imagini despre primul război mondial, pe care le-a citit cu un entuziasm de copil. Deși adept al doctrinei budiste a nonviolenței, era
interesat de mașinile de război: tunuri Gatling, tancuri, avioane biplan, zepeline, sub-marine germane și nave de război britanice.

Aceleași cărți prezentau hărți ale marilor câmpuri de bătălie din timpul războiului și ale țărilor implicate în marile alianțe. Studiind aceste hărți, s-a familiarizat cu cartografia
Franței, Germaniei, Angliei, Italiei, Rusiei – și așa s-a născut interesul său pentru geogra-fie. Acest interes l-a condus apoi pe tânarul călugăr la o descoperire care semnala, chiar din copilărie, înclinația științifică a minții sale.

În reședința sa privată se afla un ceas mecanic căruia-i lipsea o limbă, un alt cadou rămas de la predecesorul său, al treisprezecelea Dalai Lama.

La început, Dalai Lama a fost intrigat de mecanismul ceasomicului, așezat în vârful unui glob ce se mișca pe măsura scurgerii zilei. „Globul prezenta anumite tipare„, își amintește Dalai Lama, „dar nu-mi dădeam seama ce erau.” Pe măsură ce răsfoia cărțile cu harta Eu-ropei, în mintea sa s-a aprins o scânteie, iar în gravurile de pe glob a început să recu-noască contururile țărilor Europei, apoi ale altor țări despre care citise – America, China, Japonia.

Dalai Lama încă își amintește momentul de surpriză când „am înțeles că era de fapt o hartă a lumii.” Rotirea globului, a observat el, era proiectată pentru a indica fusurile orare și succesiunea lor de-a lungul zilei atunci când pe o parte a globului era amiaza, pe cealalta parte era miezul noptii. Toate aceste descoperiri au fost însoțite de o alta, și mai importantă: și-a dat seama că pământul e rotund! 

Mica revelație a fost doar una dintr-o serie de  descoperiri independente din copilărie ale acestei minți științifice în devenire.

O alta s-a produs prin intermediul unei alte moșteniri de pe vremea celui de-al treispre-zecelea Dalai Lama: telescopul.”

Daniel Goleman, ”Emoții distructive” (cartea aici)

 

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Inteligenta - Daniel Goleman, Mentoring. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la EMOȚII DISTRUCTIVE – DESPRE DALAI LAMA (2)

  1. Fascinantă întâlnirea dintre înțelepciune și știință. Dacă ar fi posibilă o fuziune între cele două, am putea chiar spera la un final fericit pentru omenire :).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.