EMOȚII DISTRUCTIVE – DESPRE DALAI LAMA (1)

emotiile-distructive-cum-le-putem-depasi-dialog-stiintific-cu-dalai-lama_1_fullsize

”Genealogia lui Dalai Lama merge înapoi până în secolul al XV-lea, însă Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, este primul din această linie care a ieșit din universul închis
al Tibetului, pătrunzând atât de adânc în realitățile crude ale lumii moderne. 

Povestea începe cu educația tradițională a lui Dalai Lama, care a fost extrem de riguroa-să, cuprinzând un ansamblu complex de domenii, printre care teologie, metafizică, epis-temologie, logică și mai multe școli de filozofie. A inclus de asemenea artele, inclusiv poe-zia, muzica și teatrul.

De la vârsta de 6 ani, a petrecut numeroase ore pe zi adâncit în studiu, care implica o parte importantă de memorare, precum și meditație și concentrare – toate acestea ca instrumente ale disciplinei mintale.

A primit de asemenea, o pregătire intensivă în dialectica și argumentare, care constituie nucleul unei educații monahale tibetane.

În realitate, sportul favorit al călugărilor tibetani nu este deloc asemănător fotbalului sau șahului: este dezbaterea. Pentru călugări, abilitatea cu care luau parte la dezba-teri constituia principala cale de a-și face cunoscute realizările intelectuale și de a fi astfel evaluați.

Dalai Lama a avut mentori experți – și parteneri de înfruntare – în această bătălie intelectuală, încă de la vârsta de 12 ani.

Imaginați-vă cum este sa fiți chestionați timp de zece ore de 50 dintre cei mai buni speci-alițti din domeniul dvs. de studiu și în acelasi timp să fiți evaluat de un juriu alcătuit din judecători aspri și vigilenți – nu o singură dată, ci de patru ori.Și toate acestea în fața unei audiențe uriașe, mergând până la 20.000 de spectatori.

Tocmai prin această situație a trecut Dalai Lama la vârsta de 16 ani, când a susținut  examenul oral tradițional pentru titlul de geshe, echivalentul tibetan al doctoratului în studii budiste.

Mai mult decât atât, deși perioada de studiu pentru obținerea acestui titlu durează, de regulă, între 20 și 30 de ani, Dalai Lama a susținut acest examen după numai 12 ani de studiu.

În dezbaterea tibetană, este la fel de important să pui întrebări corecte ca și să dai răspunsuri potrivite. La sfârșitul fiecărei runde de întrebări, așa cum se obișnuiește, Dalai Lama schimba rolurile șsi adresa întrebări examinatorilor săi.

Această artă de a pune întrebările potrivite este o calitate pe care Dalai Lama a utilizat-o cu folos în susținerea interesului său de o viață pentru știință.”

Daniel Goleman – ”Emoții distructive. Cum le putem depăși?” (cartea aici)

 

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Inteligenta - Daniel Goleman, Mentoring. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.