CADRANUL BANILOR – ”Inteligenţa Emoţională de Daniel Goleman”

cadranul-banilor-ghidul-tatalui-bogat-pentru-libertate-financiara_1_fullsize

În cartea sa, Goleman explică ghicitoarea veche de secole: de ce oamenii care au rezultate excelente în şcoală nu au aceleaşi rezultate financiare şi în lumea reală.

Răspunsul lui este că IQ-ul emoţional este mai puternic decât cel şcolar.

Tocmai de aceea persoanele care îşi asumă riscuri, fac greşeli şi îşi revin, se descurcă, de obicei, mai bine decât cei care au învăţat să nu facă greşeli pentru că se tem de riscuri.
Prea mulţi oameni termină şcoala cu note mari, şi totuşi, nu sunt pregătiţi emoţional să îşi asume riscuri … mai ales riscuri financiare.

Cauza pentru care atât de mulţi profesori nu sunt bogaţi este că ei acţionează într-un „mediu care pedepseşte oamenii care fac greşeli”; în plus, ei înşişi se tem, emoţional, să nu facă greşeli. Pe de altă parte, pentru a fi liberi din punct de vederea financiar, trebuie să învăţăm cum să facem greşeli şi să manevrăm riscurile.

Dacă oamenii îşi petrec întreaga viaţă îngroziţi că şi-ar putea pierde banii temându-se să facă lucrurile altfel decât toată lumea, atunci le va fi imposibil să se îmbogăţească, chiar dacă acest lucru e la fel de simplu precum cumpărarea a patru case verzi şi vânzarea lor contra unui mare hotel roşu.

De exemplu, multe persoane se lasă conduse de emoţii au de sentimente spun lucruri de genul acesta: „N-am chef azi de exerciţii”. Raţiunea le spune că ar trebui să exerseze.

Mulţi oameni care au probleme cu banii nu sunt în stare să-şi controleze emoţiile, sau permit emoţiilor să le dicteze gândurile. Îi auzi spunând: „Urăsc sentimentul de a fi respins”.

A fi adult înseamnă să ştii ce ai de făcut şi să faci, chiar dacă n-ai chef de nimic.
O parte semnificativă a acestui proces este să fii tot timpul atent la gândurile tale „tăcute”, la dialogul tău interior.

Nu uita nici faptul că, ceea ce pare a fi logic într-un cadran, nu are sens în altul. Procesul trecerii de la siguranţa financiară sau a serviciului la libertatea financiară este, în primul rând, un proces de schimbare a modului de a gândi. Este procesul în care te străduieşti să afli care gânduri se bazează pe emoţii şi care pe logică. Dacă eşti în stare să-ţi ţii în frâu sentimentele şi să iei în considerare ce ştii că e logic, atunci, ai o şansă să întreprinzi călătoria. Indiferent de ce-ţi spune o persoană din exterior, cea mai importantă conversaţie e cea pe care o ai cu tine însuţi în forul tău interior.

Vestea bună a fost că o dată ce ne-am hotărât, vechile gânduri au încetat să se mai facă auzite, iar noile gânduri, pe care le doream, au devenit noua noastră realitate … gândurile celor din cadranele „P” şi „I”.

Scoate-ţi din cap fraze ca E nevoie de bani ca să faci bani. Din cauza asta nu pot investi” sau „o s-o fac în felul meu”.

Pot spune cu toată sinceritate că obţinerea libertăţii financiare îţi oferă un mod de gândire mult mai liniştit şi o mult mai mare siguranţă.”

Robert Kiyosaki – ”Cadranul banilor”

 

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Kiyosaki - Educație financiară. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.