CADRANUL BANILOR – ”EŞTI – ACŢIONEZI – AI” (2)

cadranul-banilor-ghidul-tatalui-bogat-pentru-libertate-financiara_1_fullsize

” Valorile emoţionale esenţiale produc puncte de vedere diferite. Dificultăţile de comunicare dintre proprietarii unei afaceri şi angajaţii lor sunt cauze, de multe ori, de diferenţele dintre valorile emoţionale.

Dintotdeauna a existat o luptă între „A” şi „P” pentru că unii vor să fie plătiţi mai bine, iar ceilalţi cer mai multă muncă. De aceea auzim deseori: „Muncesc peste normal şi sunt plătit sub normal”. Iar din partea cealaltă auzim: „Ce-am putea face să-i motivăm să muncească mai mult şi să fie mai loiali fără să-i mai plătim?”

Am auzit adeseori bancheri, avocaţi, contabili şi alţii ca ei mormăind supăraţi că ei sunt cei învăţaţi, dar că adeseori „marile averi” le fac cei mai puţin şcoliţi. Asta denumesc eu bătălia dintre cei învăţaţi şi cei bogaţi, care este, de fapt, diferenţa dintre cei de pe partea stângă a Cadranului şi cei de pe partea dreaptă … sau „A şi L” împotriva lui „P şi I”.

E nevoie, de multe ori, de o schimbare esenţială în gândirea emoţională, sentimente, convingeri şi atitudine. Amintiţi-vă de: EŞTI – ACŢIONEZI – AI.

Lucrurile pe care le fac cei bogaţi sunt, relativ, simple. Diferă doar „EŞTI”. Diferenţa se află în gândurile lor şi în special în dialogul pe care îl poartă cu ei înşişi.

Nu spune vreodată:
– Nu-mi pot permite asta.
– Nu pot să fac asta.
– Mergi la sigur.
– Nu pierde banii.
– Ce faci dacă pierzi şi nu te mai refaci niciodată?

Mi-a interzis să pronunţ aceste fraze pentru că avea convingerea că limbajul este cel mai puternic instrument al omului. Tot ce rosteşte şi gândeşte o persoană se transformă în realitate.

Dacă sunt gânduri date pe emoţii, sunt extrem de puternice. Vestea bună e că se pot schimba, cu ajutorul unor prieteni noi, idei noi şi cu puţin timp. 

Ca o menţiune interesantă, am cunoscut mulţi profesionişti care nu se tem să investească banii altor oameni şi sunt capabili să facă o groază de bani. Dar când vine vorba să investească sau să-şi rişte banii proprii, teama de a nu pierde devine prea puternică şi pierd. Gândirea lor e condusă de sentimente mai mult decât de logică.

Am cunoscut şi oameni care îşi investesc banii şi câştigă constant, dar care îşi pierd stăpânirea de sine când sunt rugaţi să investească pentru altcineva.
„Pentru a avea succes ca investitor sau proprietar al unei afaceri, trebuie să-ţi păstrezi neutralitatea emoţională faţă de câştig sau pierdere. Câştigul şi pierderea nu sunt decât o parte a jocului”. 

În capul meu teama şi îndoiala urlau cât puteau. Eram aproape paralizat de frică când am semnat demisia, mi-am luat salariul şi am ieşit pe uşă. 
Ştiam că trebuie să risc. Ştiam că riscul înseamnă să faci greşeli, şi că greşelile te duc spre înţelepciune şi cunoaştere, de care eu nu aveam deloc.

„Nereuşita este o parte a reuşitei”.

Robert Kiyosaki – ”Cadranul banilor”

 

Cititul e delicios! Citești conștient?

Laura – Brokerul de Carte

Acest articol a fost publicat în Kiyosaki - Educație financiară. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.