Stephen Covey – 7 deprinderi si hartile mentale

cele-7-deprinderi-ale-persoanelor-eficace_1_fullsizecele-7-deprinderi-ale-persoanelor-eficace

„Cele 7 deprinderi cuprind multe dintre principiile fundamentale ale eficientei umane. Aceste deprinderi sunt de baza: sunt primare. Reprezinta introiectarea unor principii corecte pe care se intemeiaza satisfactiile de durata si succesul. Dar inainte de a intelege pe deplin acest 7 DEPRINDERI, trebuie sa intelegem propriile noastre „paradigme”, si cum sa operam o „transmutare de paradigma”.

Atat Etica Caracterului cat si Etica Personalitatii sunt exemple de paradigme sociale.

Termenul paradigma provine din limba greaca.

La origine era un termen stiintific, iar azi denota un model, o teorie, o modalitate de percepere, o supozitie sau un cadru de referinta. in sensul cel mai general, este felul in care „vedem lumea”, nu in sensul vizual, ci in termeni de percepere, intelegere, interpretare.

In scopul ce ni l-am propus, modul cel mai simplu de a intelege ce sunt paradigmele este de a le privi ca pe niste harti. Stim cu totii ca „harta nu este teritoriul”. Harta este doar explicatia anumitor aspecte ale teritoriului. (cartea aici)

Sa presupunem ca vreti sa ajungeti intr-un anumit loc din centrul orasului Chicago. O harta urbana a strazilor v-ar fi d emare folos pentru aceasta. Sa zicem insa ca vi s-a dat o harta gresita. Dintr-o eroare tipografica, harta intitulata „Chicago” era de fapt o harta a orasului Detroit. Va puteti imagina frustrarea si incercarile zadarnice de a gasi adresa cautata?

Ati putea, de pilda, sa va modificati comportamentul: un surplus de tensiune, de dublare a vitezei. Dar eforturile n-ar avea alt efect decat de a va aduce mai rapid intr-un loc gresit.

Ati putea sa va modificati atitudinea mentala – sa ganditi mai pozitiv, de exemplu. Dar tot n-ati ajunge la destinatie, cu singura deosebire ca s-ar putea sa nu va enervati. Atitudinea ar fi atat de pozitiva, incat v-ati simti bine oriunde v-ati afla.

Cert este ca v-ati ratacit. Problema de baza nu are nimic de-a face cu comportamentul sau atitudinea adoptate. E strict legata de harta pe care o aveti si care este gresita.

Daca aveti harta cea buna a orasului Chicago,, abia atunci atentia si incordarea capata un sens; iar cand veti intalni un drum cu obstacole frustrante, abia atunci atitudinea adoptata va avea un rol de jucat. Insa prima si cea mai importanta conditie este harta corecta.

Fiecare dintre noi are nespus de multe harti in minte. Ele pot fi clasificate in doua categorii principale: harti reprezentand lucrurile asa cum sunt adica realitati si harti ale lucrurilor asa cum ar trebui sa fie, adica valori. Toate trairile noastre sunt interpretate cu ajutorul acestor harti mentale.Credem pur si simplu ca felul in care privim lucrurile este chiar modul lor de a fi sau in care ar trebui sa fie.

Iar atitudinile si comportamentele noastre decurg din aceste supozitii.

Felul in care vedem lucrurile, optica noastra, determina modul nostru de a gandi si modul nostru de a actiona.”

Stephen Covey, „Eficienta in 7 trepte” (gasesti cartea aici)

O carte extraordinara. Dupa parcurgerea acestui pasaj am ramas cu o intrebare: cum identificam propriile harti mentale?

 

Cititul e delicios! Citesti?

Laura – Brokerul de carte

 

Acest articol a fost publicat în Leadership -Stephen Covey. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.