Inteligenta sociala – Creierul sociabil

Inteligenta sociala

„In cartea de fata doresc sa aduc in prim-plan o stiinta noua, care dezvaluie aproape zilnic perspective surprinzatoare legate de lumea noastra interpersonala. Cea mai importanta descoperire a acestei noi discipline este urmatoarea: cu totii suntem interconectati.

Neuropsihologia a descoperit ca insasi structura creierului nostru il face sociabil, adica il atrage in mod inexorabil intr-o intima legatura cerebrala ori de cate ori intram in contact cu o alta persoana. Puntea neurala ne ingaduie sa influentam creierul -si corpul – oricarei persoane cu care interactionam, asa cum si aceasta ne influenteaza pe noi.

Chiar si cele mai banale intalniri actioneaza in interiorul creierului ca regulatori si ne stimuleaza emotiile, unele pozitive, altele nu. Cu cat o legatura emotionala este mai puternica, cu atat mai mare este forta reciproca. Cele mai puternice schimburi se petrec intre noi si acele persoane cu care petrecem cea mai mare parte a timpului, zi de zi si an de an – in special cele la care tinem cel mai mult.

In timpul acestor conexiuni neuronale, creierele noastre se angajeaza intr-un dans emotional al sentimentelor. Interactiunile sociale in care suntem implicati actioneaza ca modulatori, ca niste termostate interpersonale care, pe masura ce ne orchestreaza emotiile, ajusteaza permanent aspecte-cheie ale functiei noastre cerebrale.

Sentimentele care rezulta au consecinte importante, care ne traverseaza intreg organismul si trimit cascade de hormoni ce regleaza sistemele biologice, de la inima pana la globulele albe. Lucrul cel mai uluitor, probabil, este acela ca stiinta depisteaza acum anumite legaturi intre relatiile cele mai stresante in care suntem implicati si actiunea unor gene specifice care ne regleaza sistemul imunitar.

Surprinzator, relatiile pe care le avem cu altii ne modeleaza nu numai experienta de viata, ci si functiile biologice.

Legatura aceasta este o sabie cu doua taisuri: relatiile care ne imbogatesc sufleteste au un impact binefacator asupra sanatatii noastre, in timp ce relatiile nocive ne pot otravi incet trupurile.

Cand am scris „Inteligenta emotionala”, am pus accentul pe anumite capacitatii umane cruciale din launtrul nostru ca indivizi, pe abilitatea de a ne controla emotiile si potentialul interior pentru relatii pozitive.

In „Inteligenta sociala”, tabloul se largeste pentru a cuprinde nu numai psihologia unipersonala – acele capacitati pe care individul le detine launtric – ci si psihologia interpersonala: ce se petrece atunci cand interactionam.

Cercetarea noastra raspunde unor intrebari: Ce anume face ca un psihopat sa fie primejdios de manipulabil? Putem sa ii ajutam pe copiii nostri sa se maturizeze si sa fie fericiti? Ce anume face ca o casnicie sa fie stabila si implinita? Relatiile cu ceilalti pot sa ne protejeze impotriva bolilor? Poate un profesor sau un lider sa stimuleze la maxim creierul  studentilor sau al angajatilor? Cum pot ajunge sa traiasca impreuna si in buna intelegere grupurile sfasiate de ura? „

„Inteligenta sociala”, Daniel Goleman

Am aflat intre timp, multi dintre noi, ca suntem interconectati. Dar mai sunt multe de aflat despre cum, in jocul social, sa avem parte de o comunicare de calitate. Pentru noi insine, in primul rand. Lucrarea lui Daniel Goleman ne scuteste sa citim tomuri de concluzii stiintifice. In 381 de pagini aflam suficient cat sa ne traim vietile la standarde emotionale ridicate. 

 

Cititul e delicos! Citesti?

Laura -Brokerul de carte

 

Acest articol a fost publicat în Inteligenta - Daniel Goleman. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.