Osho – Meditatii pentru oamenii ocupati (1)

Osho -meditatii-pentru-oamenii-ocupati_mare„Un batran si un tanar calatoreau cu un magar. Mergand pe jos, pe langa magar, au ajuns in apropierea unui oras. Pe langa ei au trecut niste copii, care au inceput sa chicoteasca si sa rada, spunand: 

„Uitati-va la prostii astia; au un magar zdravan, dar ei merg pe jos. Macar batranul ar putea merge calare pe magar.”

Auzind copiii, batranul si tanarul vorbesc intre ei: „Ce facem acum? Oamenii rad si in curand o sa intram in oras, asa ca ar fi bine sa facem cum spuneau copiii.” Batranul se urca pe magar si tanarul merge in urma lui.

Se apropie de ei niste oameni, care se uita la ei si zic: „Ia priviti! Batranul e calare pe magar si bietul baiat merge pe jos. Este absurd! Batranul poate merge pe jos, baiatul e cel care ar trebui sa fie pe magar.”

Cei doi schimba locurile, si barbatul merge acum pe jos, iar baiatul calare pe magar.

Trec apoi pe langa un alt grup, care exclama:

„Uitati-va la prostii astia! Ce baiat arogant! Poate ca batranul este tatal sau profesorul lui, dar bietul de el merge pe jos, iar baiatul e calare pe magar. Asta incalca toate regulile!”

Ce sa mai faca cei doi? Se hotarasc sa apeleze la inca o varianta posibila, adica sa se suie amandoi pe magar. Mai merg putin si alti oameni comenteaza: 

„Ia uitati-va la oamenii astia, ce suflete rele au! Mai au un pic si ii rup magarului sira spinarii. Doi oameni pe un magar? Mai bine ar cara ei magarul in spate.”

Batranul si tanarul mai au o discutie si observa ca se apropie de un rau si de un pod. Acum au ajuns aproape de marginea orasului, asa ca decid: „Este mai bine sa facem asa cum spuneau oamenii din oras, altfel vom fi luati de prosti.” Gasesc o bucata de bambus, leaga laolalta picioarele magarului si il cara amandoi pe umeri. Magarul incearca sa se opuna cu toata forta insa cei doi barbati sunt puternici, iar magarul poate doar sa raga. O multime de oameni urca pe pod, si cand se intalnesc la jumatatea podului cu cei doi, se aud voci spunand:

„Uitati ce prosti! Nu am vazut niciodata doi prosti mai mari! Magarii se folosesc la carat oameni, nu oamenii la carat magari pe umeri. Ati innebunit?”

Auzind murmurul din uriasa multime, magarul devine atat de agitat, incat scapa si sare direct in rau. Cei doi alearga spre rau, dar gasesc magarul mort. Se aseaza pe malul raului amandoi, iar batranul spune: „Asculta-ma…”

Nu este o poveste obisnuita. Batranul era un maestru sufist, iluminat, si tanarul era discipolul lui. Batranul incerca sa-l invete o lectie. Maestrii sufisti cred ca nimeni nu poate invata daca nu se loveste de situatii reale.Acesta a fost doar un scenariu pentru tanar. Asa ca batranul ii spune tanarului:

„Iata, vei muri ca magarul acesta daca asculti prea mult de oameni. Nu te sinchisi de ce spun altii, pentru ca sunt milioane, fiecare cu mintea si parerile lui diferite. Iti vei gasi sfarsitul daca asculti de parerile tuturor.

Nu asculta de nimeni si ramai autentic.Daca asculti de altii, o vei lua cand incolo, cand incoace, si nu vei ajunge niciodata la centrul tau launtric.”

Osho, „Meditatii pentru oamenii ocupati”

Cititul e delicios! Citesti?

Laura -Brokerul de carte

 

Acest articol a fost publicat în Mentoring. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.