Dificultatea de a trai (2)

dificultatea-de-a-trai-povestiri-psihanalitice-despre-copii_1_fullsize„Dresarea copiilor”: ce cuvant inuman!

Din nefericire, de prea multe ori intalnim diverse persoane care spun acelasi lucru…

„Ah, stiti doamna, al meu n-a mai facut pe el de la opt luni, fiindca de fiecare data cand il gaseam cu scutecele murdare, ii ardeam una la fund si a inteles o data pentru totdeauna!

Cu toate acestea, copilul are nevoie sa i se respecte propriile ritmuri de excretie. Sistemul lui nervos nu este terminat: deci nu poate retine excrementele inainte de nouasprezece luni, in cazul fetelor si douazeci si doua de luni, in cazul baietilor…Daca reuseste inainte, inseamna ca se greveaza pe firea mamei lui, negandu-si propria natura.

Micile fiinte umane sunt atat de dornice sa aiba o comunicare interpsihica armonioasa cu mama lor incat isi pot modifica sau inhiba exprimarea propriilor dorinte: copilul este atat de adaptabil la psihicul adultului incat reuseste sa se instraineze de propriile ritmuri si sa raspunda dorintei de robotizare impuse de adult.

O comanda de acest ordin este mai rea decat ceea ce le impunem animalelor domestice, care se nasc „continente”, cu sistemul nervos aproap care le sunt destinate, dar nu le perturbam ritmurile (timp).e incheiat: pe acestea le dresam sa isi faca nevoile in locuri (spatiu)

Copilul astfel perturbat -scos din ritm- nu va avea niciodata, cum spunem noi in jargonul nostru, „pulsiuni anale”, adica pulsiuni utilizabile pentru a face dupa propria dorinta: un  „a face” sublimat in toate.

Un asemenea copil nu va sti niciodata ce vrea „el” sa faca: mama care stia totul pentru pipi-caca devine din pacate o metafora a acestei stari care se va referi apoi la tot ce va face ulterior copilul cu mainile, cu corpul, cu mintea, si asta de-a lungul intregii lui vieti.

Un asemenea copil va avea intotdeauna nevoie de o lege exterioara, de chemari si de presiuni externe care sa ii spuna ce trebuie sa faca. Fiindca asa si-a inceput viata, fara sa stie nimic despre el: mama lui stia si pentru el…este o forma parazitare.

Copiii crescuti astfel sunt cei care incearca, ii vedem de multe ori, sa se lipeasca de un grup sustinator in care nu sunt decat un mic element, asemenea unui copil in bratele unui adult urias. Doar atunci ei stiu ce vor: vor ce vrea si turma.

Dificultatea de a trai, Francoise Dolto – (cartea aici)

Cititul e delicios! Citesti?

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Francoise Dolto -Povestiri psihanalitice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.