Personalitatea obsesionala – Afectivitatea

formele-fundamentale-ale-angoasei-studiu-de-psihologie-abisala_1_fullsize„Trairea afectiva irationala, care sparge granite si poate escalada pana la pasiune periculoasa este profund nelinistitoare, incompatibila cu tendinta de asigurare si cu vointa de putere a obsesionalului.

Vor incerca sa-si “ia sentimentele in mana”, sa le tina sub control, deoarece ei nu pot pune nici o baza pe sentimente, sunt prea subiective, prea oscilante si trecatoare.

Pasiunea este si mai dubioasa; este irationala, este mai degraba un semn de slabiciune. Sunt deci, mai zgarciti cu investitiile afective, nu se lasa decat greu in voia sentimentelor si nici pentru partener nu au mai multa intelegere. Nu le vine usor sa ii recunoasca partenerului drepturi egale; o legatura devine in curand o lupta pentru putere si suprematie.

Daca depresivul dorea, din angoasa de pierdere, sa il faca pe partener dependent de el, la fel procedeaza si obsesionalul, insa din trebuinta de a detine puterea.

Vrea sa il formeze pe partener dupa propria vointa, il vede pe partener ca pe o proprietate, supusa vointei lui. Ajunge sa traiasca pe spatele partenerului, cerand prea multa adaptare si devotement. (cartea aici)

Pe de alta parte, pentru el, o legatura tine de destin. Are o mare capacitate de rezistenta si persistenta; fidelitatea ii este la indemana din motive economice.

Cu cat trasaturile obsesionale sunt mai puternice, cu atat casatoria este vazuta mai mult ca un contract juridic, cu drepturi si indatoriri strict stabilite.

Timpul si banii joaca un rol important, la fel ca punctualitatea si economia in parteneriat. In spatele lor regasim pulsiunea de a stapani, pedanteria si rigiditatea.

Ex: mancarea trebuie sa fie pe masa “exact la momentul potrivit”, cheltuielile casei sunt impartite cu socotinta de rigoare “la centima”, sau sotul trebuie sa-si dea tot salariul in casa si i se repartizeaza bani de buzunar.

Noile achizitii necesare se transforma in tragedie; necesitatea lor este discutata la infinit sau este un semn al caracterului risipitor al partenerului sau pentru cat de necugetat este el cu lucrurile, astfel incat este “iar” nevoie de ceva nou. In astfel de casnicii, problemele financiare sunt cele mai frecvente prilejuri de criza.

Pentru cei cu trasaturi obsesionale grave, lucrul cel mai important este ca partenerul sa “functioneze” punctual, exact, fidel si fara pierderi, ca o masina bine unsa, fara dorinte proprii si fara nici un fel de pretentii sentimentale.”

„Formele fundamentale ale angoasei”, Fritz Riemann (vezi cartea)

Cititul e delicios!

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Psihologie practica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.