Drive – Motivatia intrinseca

 drive-ce-anume-ne-motiveaza-cu-adevarat_1_fullsize„Trei cercetatori au urmarit, timp de 3 zile, o clasa de prescolari si au identificat copiii care au ales sa-si petreaca „timpul liber” de joaca desenand. Apoi au imaginat un experiment pentru a testa efectul recompensarii unei activitati care acestor copii le placea in mod evident.Cercetatorii au impartit copiii in 3 grupuri.

Primul era grupul care „astepta o recompensa”. Le-au aratat copiilor o diploma de „Bun jucator”- impodobita cu o panglica albastra si avand inscriptionat pe ea numele copilului – si i-au intrebat daca vor sa deseneze pentru a primi recompensa.

Al doilea grup  a fost cel care „nu astepta recompensa”. Cercetatorii i-au intrebat, pur si simplu, daca vor sa deseneze. Daca se hotarau sa o faca, la sfarsitul sesiunii, cercetatorii inmanau fiecarui copil una dintre diplomele de „Bun jucator”. (cartea aici)

Cel de-al treilea grup era grupul „fara recompensa”. Cercetatorii i-au intrebat daca vor sa deseneze, dar nu le-au promis diplome si nici nu le-au oferit la sfarsit. 

Doua saptamani mai tarziu, in pauza, profesorii de la gradinita au pus  pe masa hartie si carioci, in timp ce cercetatorii i-au urmarit in secret pe copii. 

Copiii care anterior facusera parte din grupurile „nu asteptau recompense” si „fara recompensa” au desenat la fel de mult si cu aceeasi placere ca inainte de experiment.

Dar copiii din primul grup – cei care asteptasera si primisera o recompensa – au manifestat mai putin interes  si au petrecut  mai putin timp desenand.

Se instalase efectul Sawyer. Chiar dupa 2 saptamani, premiile acelea ispititoare – atat de des intalnite in case si camine – transformasera joaca in munca. (cartea aici)

Ca sa fim clari, nu neaparat recompensele in sine redusesera interesul copiilor.

Amintiti-va: atunci cand copiii nu asteptau recompense, primirea lor a avut o influenta minora asupra motivatiei intrinseci.

Doar recompensele conditionate -daca faci asta, atunci vei primi asta – au avut un efect negativ.

De ce?

Recompensele de tip”daca-atunci” ii lipsesc pe oameni de o parte din autonomie.

Lepper si Greene au replicat aceste rezultate intr-o serie de experimente ulteroare cu copii. Pe masura trecerii timpului, si alti cercetatori au ajuns la rezultate similare in cazul adultilor.

Iarasi si iarasi, au descoperit ca recompensele externe – mai ales cele conditionate, asteptate, de tip „daca – atunci” – au distrus cel de-al treilea stimulent.

Este una dintre cele mai importante descoperiri in stiinta sociala – si, totodata, una dintre cele mai ignorate.

De ce continuam sa ii motivam pe oameni in acest fel? Ii determina pe oamenii sa lucreze mai bine?

Sa ne punem intrebarea: recompensele externe stimuleaza performanta? „

„Drive – Ce anume ne motiveaza cu adevarat”, Daniel Pink – (cartea aici)

Cititul e delicios! Citeste!

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Drive-Daniel Pink. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.