Gratuit – conceptul zero

Gratuit„Cuantificarea nimicului a inceput, la fel cum au inceput multe alte lucruri, cu babilonienii.

In jurul anului 300 i.Hr., in Cornul abundentei care se suprapune Irakului de astazi, o societate prospera bazata pe agricultura se confrunta cu o problema de matematica: notarea numerelor.

Spre deosebire de majoritatea culturilor acelei epoci, babilonienii nu aveau un simbol diferit pentru fiecare numar din setul lor de baza. In schimb, ei foloseau doar doua semne: o pana/linieverticala pentru reprezentarea lui 1 si o pana dubla pentru reprezentarea numarului 10.

Asadar, in functie de locul in care era plasata, o singura pana putea sa reprezinte 1, 60, 3600 si chiar un multiplu mai mare al lui 60. Era, dupa cum scrie Charles Seife in Zero: the Biography of a Dangerous Ideea, „echivalentul din Epoca bronzului pentru codul -masina al calculatorului.”

Acest lucru era firesc intr-o cultura care facea calcule cu ajutorul abacului. 

Dar in momentul in care vrei sa marchezi un numar pe abac, ce faci in cazul in care nu mai sunt pietre intr-o coloana? Numarul 60 este reprezentat de o pana in coloana cu multiplii de saizeci si de niciuna in coloana cu multiplii de unu. 

Cum notezi ideea de „nici o pana”? 

Babilonienii aveau nevoie de ceva care sa tina loc de nimic.De fapt, au trebuit sa-l inventeze pe zero. Asa ca au creat un nou caracter, fara valoare, pentru a semnifica o coloana goala. La-u notat cu doua linii inclinate.

Ne putem gandi ca zero a existat inca de la inceputul istoriei scrise. Dar multe civilizatii avansate au reusit sa-si duca viata si fara el. Romanii nu aveau nevoie de el.(Nu existau sisteme fixe in sistemul lor de notare. In schimb, valoarea oricarei cifre era determinata de celelalte din jurul ei.)

Grecii au respins explicit valoarea zero. De vreme ce sistemul lor matematic era bazat pe geometrie, numerele trebuiau sa reprezinte spatiul intr-un fel sau altul – lungimea, unghiurile, aria, etc. Spatiul zero era lipsit de sens. (vezi cartea )

Matematica greceasca a fost concentrata de Pitagora  in cultul sau pitagoreic, cu ajutorul caruia s-au facut descoperiri importante, cum sunt gama muzicala, si sectiunea de aur. Desi intelegeau ca aritmetica presupune uneori numere negative, irationale si chiar valoarea zero, grecii le-au respins pe toate, pentru ca nu puteau fi reprezentate prin forme fizice. 

„Ideea cu zero este ca nu trebuie sa-l folosim in operatiuni din viata de zi cu zi.”, scrie Alfred North Whitehead, matematician britanic, in 1911. „Nimeni nu iese sa  cumpere zero pesti.”

Schimbarea a pornit de la matematicienii din India. Spre deosebire de greci,  indienii nu vedeau forme in toate numerele. Ei percepeau numerele ca pe niste concepte. Cu abilitatea de a separa numerele de realitatea fizica, indienii au inventat algebra.

Cuvantul „zero” este de origine indiana: termenul indian pentru zero era „sunya”, care inseamna „gol” si pe care arabii l-au numit „sifr”. Carturarii vestici au latinizat termenul in forma „zephirus”, care este si radacina cuvantului „zero”, asa cum il stim.”

„Gratuit”, Chris Anderson – (vezi cartea)

Cititul e delicios! Citeste!

Laura – Brokerul de carte

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Gratuitatea-model de afacere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.