De ce el? De ce ea? (1)

De ce el, De ce ea„CONDUCATORUL – Profil de personalitate

Albert Einstein era tipul clasic de Conducator.

Oamenii ca el spun ceea ce cred. Sunt directi,calculati si hotarati. Dar, inainte de a lua o decizie, isi analizeaza optiunile in detaliu si cu sange rece. Conducatorii tin la autocontrol; sunt analitici, sceptici si severi. Sunt, de asemenea, independenti. 

Pot fi inventivi, dar au si aptitudini matematice si tehnice. Exceleaza  in ceea ce oamenii de stiinta numesc sistematizare. Psihologul Simon Baron-Cohen distinge doua diferente de gandire in functie de gen – sistematizare si empatizare.

Sistematizarea este inclinatia de a crea si analiza sisteme, de la construirea de poduri sau repararea motocicletelor la studiul ecologiei unui iaz. – (cartea aici)

Empatizarea este aptitudinea de a te identifica si de a raspunde adecvat gandurilor si sentimentelor unei alte persoane; cei empatici sunt intuitivi si plini de compasiune.

Einstein era o persoana sistematica prin excelenta. Misiunea lui de a diseca sistemele care guverneaza universul a iesit la iveala in 1895, cand, la saisprezece ani, a inceput sa se intrebe cum ar fi sa calareasca alaturi de un fascicul de lumina

Testosteronul isi lasa amprenta in mai multe moduri. 

Aruncati o privire asupra mainii drepte, tinand palma in sus.Cu cat ati fost mai expus aportului de testosteron in perioada intrauterina, cu atat va fi mai lung al patrulea deget, inelarul, raportat la al doilea deget, aratatorul.

In schimb, daca ati fost expus unui aport mai mare de estrogen, cele doua degete vor avea aceeasi lungime sau aratatorul va fi mai lung decat inelarul.

Nu toti Conducatorii adulti au avut parte de o crestere a nivelului de testosteron in perioada intrauterina. Daca sunteti Conducator, dar nu aveti inelarul mai lung, inseamna ca nivelul de testosteron a crescut intr-o alta perioada a vietii, cel mai probabil la pubertate. Intr-un fel sau altul, testosteronul ii pregateste pe Conducatori pentru sistematizare si, de asemenea, ii face sa exceleze in multe domenii. – (cartea aici)

Asemenea lui Einstein, multi Conducatori se feresc sa stea la taclale. Vorbe inutile, lucruri banale repetate; li se par fara sens. Sunt acele persoane care iti cer sa treci direct la subiect.

Sunt si pragmatici. Respectul pentru caile sacrosante, pentru corectitudinea sociala si politica ii irita pe Conducatori. Daca sunt obligati sa ia parte la o traditie care nu le spune mare lucru, o fac in sila. In timp ce Exploratorii sunt generosi, Constructorii stoici, iar Negociatorii altruisti, Conducatorii sunt practici.”

„De ce el? De ce ea? „, Helen Fisher

Aceste informatii sunt pentru cititorii care au obtinut cel mai mare scor la testul de personalitate din carte. (testul aici)

Autoarea studiului detaliaza profilul Conducatorului din mult mai multe puncte de vedere: competentele speciale, talentul muzical si abilitatile sportive, capacitatea de concentrare, capacitatea de a fi analitic, logic si direct, inventivitatea si curajul, autonomia si competitivitatea, dorinta de implinire si cunoastere, disponibilitatea pentru socializare, controlarea emotiilor, altruismul, trasaturile negative si posibilele probleme de sanatate.

Sunt prezentate si posibilitatile de colaborare si comunicare cu celelalte profile: Conducatorul cu Exploratorul, Conducatorul cu Negociatorul, Conducatorul cu Constructorul si Conducatorul cu Conducatorul.

Completeaza testul si-ti voi comunica profilul principal de personalitate.

Cititul e delicios! Citeste! (cartea aici)

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Psihologie practica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.