Schizoidul

„Elemente tipice in privinta fundalului biografic al personalitatilor schizoide: prea mare distanta, indiferenta si disponibilitate neregulata a persoanelor de relatie de la inceput; apoi lipsa de tandrete si apropiere corporala si de intelegere pentru trebuintele copilului. Apoi, lipsa de indrumare si faptul ca a fost lasat sa faca singur cei mai importanti pasi in evolutia sa; prea putin contact si traire comuna cu cei de aceeasi varsta, prea putina apartenenta la grupuri, la o comunitate. Insuficienta posibilitatilor de dezvoltare a laturii afective, a capacitatii de a avea incredere.

Toate acestea lasa goluri in felul de a se purta cu alti oameni, o lipsa de tehnica a vietii, care il face pe individ sa se replieze asupra lui insusi, determinat si de reactia lumii, care de fiecare data prescrie unui astfel de om rolul outsiderului.

Schizoidul nu reuseste integrarea diferitelor straturi de traire sau de personalitate prin contopirea lor intr-un singur sentiment. Mai ales intre intelect si afect, intre ratiune si emotie, exista o mare deosebire de grad de maturitate: fluxul sentimentelor si experientele intelectuale decurg separat, nu se contopesc intr-o traire unitara.

Pentru ca el a trebuit sa  se orienteze de timpuriu prin intelect si perceptii senzoriale, dat fiind ca nu a putut sa invete o orientare emotionala corespunzatoare, el nu are la dispozitie nuante afective; este ca si cum din paleta posibilitatilor sale de exprimare ar lipsi tonurile intermediare, nu ar exista decat extremele alb si negru. Toate acestea sunt consecintele lipsei de legaturi cu semenii.

Ca o protectie impotriva angoasei sale de apropiere; schizoidul incearca sa ajunga la cea mai mare independenta posibila.

Fiind atat de labil si de lipsit de protectie, atat de expus lumii din interior si celei din exterior, este de inteles ca schizoidul incearca sa dezvolte o tehnica de viata, care sa ii permita sa nu lase nimic sa ajunga la el, sa ii dea posibilitatea de a ramane neatins si nemiscat, pastrandu-se la nivelul concret, distantat si cat se poate de superior, un individ pe care nimic nu-l scoate din echilibrul sau, dar la care nimic nu mai poate ajunge cu adevarat.

Acest lucru poate avea toate gradele posibile, de la distanta rece, aroganta, intangibilitate pana la aerul glacial si caracterul necrutator sau, daca aceste aparari nu sunt suficiente, la aprinderi bruste si agresiuni explozive.

Daca vrem sa  stabilim o serie de personalitati schizoide, care porneste de la cele pe care le putem inca numi sanatoase, trece prin tulburarile mai usoare pana la cele mai cu tact, atunci ajungem la urmatoarele: persoane cu tulburari usoare de contact- suprasensibili – singuratici – originali – excentrici – cucuvelele – ciudati – outsideri – antisociali – criminali – psihotici.”

„Formele fundamentale ale angoasei”, Fritz Riemann

Sunt fascinata de purtatorii de angoase din mediul organizational de cand am auzit intr-un astfel de context o remarca care mi-a atras atentia: „rezolvati-va problemele din copilaria mica…”.

Indiferent de complexitatea sarcinilor de munca, individul aduce cu el la birou, fara sa stie neaparat, angoase vechi, dosite bine, care ii submineaza capacitatea de a atinge diferite performante, desi este animat de cele mai bune intentii.

Poate este motivat suficient, poate ii place ceea ce face dar un balaur mic, cum are si schizoidul, il tine pe loc.

In Romania, suportul psihologic in activitatea zilnica este o raritate in organizatii, desi resursa umana este, dintr-o anumita perspectiva, suma angoaselor ascunsa intr-un CNP.

Exista multi suplinitori de tipul managerilor de HR, sefilor mai empatici, colegilor mai sufletisti.

Acum stiti ca mai exista si cartea cu cele patru forme fundamentale ale angoasei, pe care v-o recomand.

Cititul e delicios!

Laura -Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Psihologie practica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.