Limbajul „curat”

„Limbajul „curat” este un model de discurs psihologic neutru, care respecta drepturile celorlalti de a gandi si de a vorbi.

Putem inlocui cele 7 pacate semantice cu modele de limbaj curat, dupa cum urmeaza:

1. Expresiile verbale, cum ar fi „pentru mine”, „din experienta mea” si „din cate stiu eu”, ne amintesc atat noua, cat si altora ca recunoastem localizarea propriului „adevar”.

2. Putem inlocui agresiunea cu neagresiunea.
Renuntarea la termenii critici, sarcastici si acuzatori din afirmatiile noastre ar putea face mai dificila exprimarea furiei dar, au tendinta de a minimaliza raspunsurile ostile ale celorlalti.

3. Putem inlocui obiceiul directivelor cu modele verbale lipsite de ordine.
Limitarea folosirii „impingerii de la spate”, cum ar fi „ar trebui”, „trebuie”, si a coercitiei implicite determina oamenii sa se acomodeze mai bine cu ideile noastre si sa ne accepte mai usor sugestiile.

4.Putem inlocui atribuirea cu non-atribuirea. Limitarea folosirii limbajului acuzator sau de condamnare, recunoscand ca nu putem cunoaste adevaratele motivatii ale altei persoane, si referirea la comportamentul care ni se pare dificil in loc de presupusa motivatie ne pot ajuta sa rezolvam in mod elegant dezacordurile.

5. Putem inlocui generalizarea cu non-generalizarea. Expresiile verbale limitative si calificativele – „s-ar putea ca..”, „in anumite situatii..” si „intr-o oarecare masura…” – ne aduc aminte atat noua cat si celorlalti ca limitarile supra-generalizarii se pot suprapune gandirii noastre.

6. Putem inlocui dogmatismul cu non-dogmatismul. Expresiile verbale care recunosc relativitatea adevarului si care ne amintesc sa ne gandim la optiuni, cauze si probabilitati multiple ii pot ajuta pe ceilalti sa isi exprime ideile fara sa simta ca trebuie sa intre in competitiile noastre.

7. Putem inlocui polarizarea cu non-polarizarea. Limitarea folosirii afirmatiilor dihotomizate, cum ar fi „castig sau pierd”, „reusesc sau nu reusesc” si „noi si ei”, are tendinta de a largi orizontul gandirii si al discutiei si de a admite mai multe optiuni si posibilitati.”

„Inteligenta practica”, Karl Albrecht

Cititul e delicios!

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Mentoring. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.