Gandirea arhaica versus gandirea dinamica

„Poate ca cea mai clara exprimare a diferentei dintre oamenii care si-au dezvoltat un inalt nivel al gandirii practice si cei care nu au realizat acest lucru sta in districtia dintre gandirea arhaica si cea dinamica.

Gandirea arhaica este automata si reflexiva.
Opereaza pe baza unor decizii si concluzii din trecut; e intemeiata pe obisnuinte de judecata; e exprimata in slogane, clisee si dogme; se teme si prezinta rezistenta la nou; cauta sa pastreze ceea ce e familiar si confortabil; e adesea contaminata de emotii nemarturisite; filtreaza, selecteaza, distorsioneaza si rationalizeaza informatia pentru a intari convingerile existente.

Gandirea dinamica este originala si mai degraba reactiva; raspunde realitatii curente, informatiei si posibilitatilor de aici si acum; analizeaza informatia, mai ales in forma sa verbala, pentru nuantele si complexitatea care ii pot modela intelesul; e capabila de a judeca sau de a nu judeca; apreciaza ideile ca pe o forma de bogatie; apreciaza originalitatea limbajului si innoieste modul de exprimare al ideilor; se afla intr-o continua evolutie si este deschisa actualizarilor; respecta toate formele de cunoastere.

Multe dintre obiceiurile deprinse de oameni in decursul vietii lor si care ii limiteaza mental sunt forme de gandire arhaica.

Inteligenta practica inseamna dezvatare cat si invatare.

Trebuie sa recunoastem si sa ne dezvatam de caracteristicile arhaice ale procesului nostru mental si sa ne apropiem de o exprimare mai dinamica a inteligentei noastre naturale.”

„Inteligenta practica”, Karl Albrecht

Cititul e delicios!

Acest articol a fost publicat în Mentoring. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.