Ciclurile creierului

„Savantii cunosc de multa vreme  „ciclurile creierului”, dar putini oameni obisnuiti par sa le inteleaga sau sa-si foloseasca in mod corect cunostintele, cu exceptia situatiei in care o fac intuitiv sau neatent.

Ciclurile cerebrale sunt variatii ale concentrarii atentiei creierului, care pot dura in medie 90 de minute.

In prima faza a ciclului, creierul d-stra este foarte atent la lumea care il inconjoara, adica la informatiile pe care le primeste de la simturi. In timpul acestei faze, sunteti implicat constient in interactiunea cu mediul in care va aflati , de pilda momentele in care cititi sau ascultati cu atentie ce spune cineva.

In timpul celei de-a doua faze a ciclului cerebral, creierul isi comuta atentia de la fluxul de informatii senzoriale si incepe sa proceseze imaginile inmagazinate, senzatiile, reveriile si gandurile. In limbaj obisnuit, asta s-ar numi „ratacire”. 

Putem aplica direct rezultatele unor asemenea studii in managementul performantei umane. Cate erori de introducere a datelor, confuzii legate de clienti, accidente industriale, accidente de masina, gafe ale cirurgilor si poate chiar prabusiri de avioane pot fi asociate cu ciclurile cerebrale?

Oamenii de stiinta numesc modelul ciclurilor zilnice ritmuri circadiene – de la radacina latina care inseamna „cam o zi”. Poate cel mai evident ciclu circadian este cel al adormirii si trezirii.

Cercetatorii vorbesc, de asemenea, si de ciclurile ultradiene, adica modele care se repeta de mai multe ori pe zi, si de cicluri infradiene, care se intind pe mai multe zile. Printre modelele ultradiene se numara ciclurile batailor inimii si ale respiratiei.

In biocomputerele noastre exista multe alte cicluri. Ganditi-va la activitatile fizice cu ritmuri diferite, cum ar fi mersul, care este controlat de cerebel. Pastrarea ritmului muzicii, cantatul, dansatul si mersul implica oscilatorii interni. Chiar si activitatile motorii obisnuite, cum ar fi batutul la usa, spalatul pe dinti si spalarea mainilor implica modele ritmice.”

„Inteligenta practica – Arta si stiinta simtului practic”, Karl Albrecht

Cand am descoperit „Teoria Inteligentelor Multiple”, enuntata de Gardner, am inteles ca diferentele dintre noi tin de altceva decat coeficientul de inteligenta.

Continutul acestei carti vine in completarea celei despre inteligenta emotionala a lui Goleman si clarifica multe din credintele populare de genul „utilizam doar 7% din potetialul creierului”.

Citind-o, putem clarifica doua aspecte majore: autoeducatia este responsabilitatea individului, mai ales cand are acces la resurse educationale precum aceasta carte si intelegerea celor din jur (colegi, subordonati, superiori) in exercitarea sarcinilor de munca.

In plus, putem transmite copiilor nostri multe dintre informatii, ajutandu-i astfel sa se inteleaga mai bine.

Cititul e delicios!

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Mentoring. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.