Corpul si stresul

„Susan s-a prezentat la cabinet pentru o evaluare a starii de sanatate pentru ca incepuse sa aiba palpitatii in timpul noptii.

Era o persoana tanara si nu era de asteptat sa aiba o boala cardiaca – fapt confirmat de investigatiile clinice amanuntite care i s-au facut.

I-am spus ca deseori astfel de palpitatii apar din cauza excesului de cafeina sau de stres. Susan mi-a raspuns ca nu bea prea multa cafea, dar a precizat ca viata ei deja extrem de plina se mai umpluse cu ceva in ultima vreme: se oferise voluntar pentru diverse activitati in comunitatea ei, iar acest lucru se dovedise ca reclama mult mai mult efort din partea ei decat crezuse.

Instinctul imi spunea ca un tratament eficace pentru Susan trebuia sa includa neaparat cei 4 R – recuperare (odihna), relaxare, recreere si reflectie (timp de meditatie).  (cartea aici)

I-am zambit si i-am spus: „Trebuie sa te previn ca, atunci cand o sa afli ce trebuie sa faci, s-ar putea sa te apuce rasul, pentru ca ti se va parea cam absurd.

„In nici un caz, m-a asigurat ea, nu o sa rad deloc. Am incredere in ce ma sfatuiesti.”

„Uite despre ce este vorba: daca iti vei aloca cate o jumatate de ora pentru tine, in fiecare zi, pur si simplu ca sa stai si sa faci ce iti place, problema ta se va rezolva foarte repede.”

Susan a izbucnit in ras. (cartea aici)

Am lasat-o in cabinetul de consultatii si i-am spus ca trebuie sa ies, dar ca o astept in biroul meu. Peste cateva minute, cand am intrat in incapere, am fost socat sa o gasesc pe Susan plangand in hohote. Ingrijorat, am intrebat-o daca am spus ceva care i-a ranit sentimentele. A scuturat din cap si si-a sters ochii.

Cand a putut sa vorbeasca, a spus: „Nu mi-am dat seama cat de grava e situatia.” Mi-a explicat ca pana atunci nu ar fi fost in stare sa-si imagineze ca poate avea o jumatate de ora pe zi pentru ea insasi si ca abia acum incepuse sa realizeze ca o astfel de situatie nu era compatibila cu un organism care sa functioneze bine.

E uimitor cat de multi pacienti care sufera de stres sau sunt bolnavi cred ca nu exista timp in viata lor ca sa aiba grija de ei insisi.

Desigur, ajung apoi sa aloce mult mai mult timp sa rezolve consecintele stresului.”

extras din „Foaia de observatie, completata de doctorul John Horton”,

„Jocul interior si stresul” – W. Timothy Gallwey – (detalii despre carte)

Asadar, cei 4 R pot face diferenta cand cautam modalitati de gestionare a stresului. Multi dintre noi o facem deja, apeland la 2 R din 4 sau la 3 R din 4.  🙂  Sa nu ne oprim la mai putin de 4 R.

Cititul e delicios!

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Jocul interior si stresul -T.Gallwey. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.