Fascinanta constructie a EU-lui (2) – Eu-l unifocal versus Eu-l multifocal

„In rationamentul simplu/unifocal, individul are in vedere doar propriile necesitati. In cel complex/multifocal, individul se pune in locul celorlalti si are in vedere si necesitatile lor.

In rationamentul unifocal, fericirea celorlalti nu afecteaza emotionalitatea individului, e izvorul egoismului. In rationamentul multifocal, contributia la fericirea celorlalti alimenteaza propria fericire a individului, e izvorul altruismului.

In rationamentul unifocal, individul are in vedere de propriile sale drepturi; in cel multifocal are in vedere drepturile celorlalti. 

In rationamentul unifocal s-au dezlantuit razboaie, genociduri, omucideri, excluderi sociale. In rationamentul multifocal, s-a dezlantuit lupta pentru egalitate, fraternitate si libertate. 

In rationamentul unifocal, exista o libertatea fara limite; in cel complex/multifocal se are in vedere faptul ca nu exista libertate decat in anumite limite.

In rationamentul unifocal, se cauta placerea cu orice pret; in cel multifocal, se cauta placerea care ocroteste viata.

In rationamentul unifocal, dam frau liber instinctului si ranim pe cel care ne-a ranit; in cel multifocal primeaza generozitatea si gandim inainte de a reactiona.

In rationamentul unifocal, orice actiune provoaca o reactie; in cel multifocal orice actiune provoaca ratiunea/actul de a gandi.

In rationamentul unifocal suntem adeptii raspunsului; in cel multifocal facem rugaciunea inteleptilor, tacerea proactiva. Si, in aceasta tacere intriganta, se elibereaza arta intrebarii: „cand?”, „de ce?”, „cum?”, „oare nu exista alt mod de a gandi si reactiona?”

In rationamentul unifocal, individul detesta esecurile si adora succesul; in cel multifocal e deplin constient ca nimeni nu e demn de succes daca nu-si foloseste esecurile ca sa-l cucereasca.

In rationamentul unifocal, individul cauta zambetele si aplauzele; in cel multifocal stie ca drama si comedia, aplauzele si huiduielile fac parte din istoria umana.

Rationamentul unifocal determina Eu-l sa simta o nevoie patologica de a fi in atentia sociala; rationamentul multifocal ii da libertate Eu-lui sa gaseasca placere si bucurie in anonimat.

Eu-l unifocal vrea sa aiba control asupra celorlalti; Eu-l multifocal viseaza sa aiba control asupra lui insusi.

Eu-l  unifocal il pedepseste pe cel care greseste, cel multifocal  ii da intotdeauna inca o sansa.

Ceea ce va determina viitorul nostru profesional/social/emotional va fi dezvoltarea rationamentul complex, si nu cel simplu generat de informatiile de pe scoarta cerebrala, care au fost reproduse in mod unifocal la teste si examene.

„Cap. 5 -Categoriile de rationament”, „Fascinanta constructie a Eu-lui”, Augusto Cury

Gasesti cartea si aici.

Munca lui Augusto Cury a ajuns si in Romania de cativa ani buni.

Nu a ajuns in scoli atat cat ar trebui. Nici in spatiile organizationale, in special la cei care gestioneaza echipe, asa cum ar trebui.

Suntem zilnic implicati in acest razboi al rationamentelor unifocale-multifocale. Uneori ne descurcam, uneori ne iesim din minti. Alteori simtim doar neputinta.

Sa aprofundam „Fascinanta constructie a Eu-lui” pentru a transcede limitele propriilor perceptii. Si pentru a ne alatura celor care rationeaza multifocal. Vom ajunge acolo chiar daca ne impotrivim.

Cititul e delicos!

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Augusto Cury - EUL. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.