Respectarea limbajului de iubire al copilului

„Intelegerea principalului limbaj de iubire al copilului va va ajuta sa alegeti cea mai buna metoda de a-l disciplina. In majoritatea cazurilor, nu folositi o forma de disciplina ce are o legatura directa cu principalul limbaj de iubire.

Respectati limbajul de iubire al copilului fara sa il alegeti ca metoda de disciplinare. Mesajul pe care il va primi copilul dvs. nu va mai fi unul de corectie prin iubire, ci unul de respingere dureroasa.

Daca principalul limbaj de iubire al copilului dvs sunt cuvintele de incurajare si folositi ca metoda de disciplina o exprimare prin care il condamnati aspru, cuvintele vor comunica nu numai faptul ca sunteti nemultumiti de un anumit comportament, ci si ca nu va iubiti copilul. Remarcile critice pot fi dureroase pentru orice copil, dar in mod special pentru acest gen de copil sunt distrugatoare din punct de vedere emotional. (cartea aici)

Astfel, Ben, de saisprezece ani, mi-a spus ca ca tatal lui nu-l iubeste, citand felul in care l-a disciplinat, inclusiv tonul ridicat si exprimarea taioasa. „Daca se intampla sa fac ceva ce nu-i place, este in stare sa urle la mine ore intregi. Imi amintesc de ziua in care mi-a spus ca nu e sigur ca sunt fiul lui pentru ca nu-i vine sa creada ca baiatul lui ar putea face ceva atat de ingrozitor. Nu stiu, de fapt, daca sunt sau nu fiul lui, dar un lucru e clar, ca nu ma iubeste.” 

Pe masura ce am mai discutat, era clar ca principalul limbaj de iubire al lui Ben consta in cuvintele de incurajare. Cand tatal sau a folosit aceste cuvinte pentru a-si comunica insatisfactia in raport cu comportamentul lui Ben, i-a distrus fiului sau sentimentul ca ar fi iubit.

Daca principalul limbaj de iubire al fiicei dvs. este timpul acordat, nu trebuie sa o pedepsiti  izoland-o, trimitand-o in camera ei de fiecare data cand greseste cu ceva.

Daca principalul limbaj de iubire sunt mangaierile fizice, nu o pedepsiti abtinandu-va de la saruturi si imbratisari.

Ne amintim de Eric, un baietel de zece ani, al carui principal limbaj de iubire il reprezentau mangaierile fizice. Deseori se tinea dupa mama lui si o strangea in brate sau o freca pe umar. Si mama lui isi manifesta deseori iubirea fata de Eric prin mangaieri. Tatal lui Eric fusese crescut intr-o casa in care metoda principala de disciplina erau bataile; ca urmare, aceasta era principala sa metoda de a-l disciplina pe Eric atunci cand nu asculta. Acestea erau batai usoare, niste palmute, deci nu ii lasa vanatai lui Eric si nici nu-l zvanta in bataie. Totusi, cand Eric primea cate o palma de la tatal lui era in stare sa planga si trei ore. Ceea ce nu intelesese acel tata era ca el se folosea practic de principalul limbaj de iubire al lui Eric, atingerea fizica, folosindu-l in mod negativ. Ca urmare, Eric nu se simtea doar pedepsit, ci si neiubit. Tatal sau nu-l imbratisa niciodata dupa o bataie, pentru ca acest lucru contravenea filozofiei sale in privinta disciplinarii. (cartea aici)

Tatal lui Eric era sincer in eforturile sale de a-si disciplina baiatul. Dar nu-si dadea seama ce prapastie emotionala sapa intre el si Eric. 

Ca parinti, trebuie sa ne amintim permanent ca scopul disciplinarii este corectarea unui comportament gresit si ajutarea copilului in a se autodisciplina. Daca nu aplicam ideea de limbaj de iubire, putem sa distrugem sentimentul copilului ca ar putea fi iubit. 

Intelegerea principalului limbaj de iubire al copilului dvs. poate face ca sistemul de disciplina sa fie unul mult mai eficient.”

„Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, Gary Chapman & Ross Campbell –(cartea aici)

Unii adulti-parinti minimizeaza sau uita ce importanta este educatia emotionala a copiilor lor. Unii chiar nu inteleg ce asa mare tragedie este si cu emotiile astea…O sa creasca si o sa inteleaga copiii ca lumea este o jungla, cu animale de prada, in care trebuie sa te lupti pentru orice iti doresti.     😦

Copiii imaturi emotionali de azi sunt adultii imaturi emotionali de maine. Si ii vom vedea peste tot: in trafic, in club, la birou, la iarba verde, in salile de tribunal…peste tot.

Cititul e delicios!

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Parintii citesc. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.