Nervii

 „E la fel de important ca si noi, parintii, sa ne stapanim propria mânie atunci cand reactionam in raport cu copiii. Putini sunt adultii care stiu sa-si stapaneasca cum trebuie mânia. Unul din motive este ca, in general, mânia se exprima in subconstient, deci dincolo de nivelul nostru de constientizare. Un altul este ca putini adulti au trecut cu adevarat de la metodele imature la cele mature de abordare a mâniei. Acest lucru afecteaza felul in care reactionam fata de partenerul de viata si fata de copii. Iata cum reactoneaza in momentele de mânie familia Jackson.

Dupa o zi de lucru, obositul Jeff se uita la televizor in birou. Obosita Ellen spala vasele. Niciunul nu este prea multumit de celalalt. Vine copilul si ii cere mamicii cateva prajiturele. Ea n-are chef sa-i dea prajituri si ii spune: „N-ai terminat de mancat ce trebuia, asa incat nu-ti dau altceva.”

Simtind ca este o cauza pierduta, copilul se duce in birou, unde este un borcan cu bomboane. Tata intreaba: „Ce faci? N-ai auzit ce a spus maica-ta? Fara bomboane!” Copilul pleaca din camera, dar se intoarce peste cinci minute cu mingea de baschet. „Pot sa ma duc la Bobby?”

„Nu, nu poti sa te duci la Bobby”, raspunde tatal cu asprime in glas. „Nu ti-ai terminat lectiile. Si nu mai bate mingea aia.”

Copilul isi ia mingea si pleaca. Dupa cinci minute se intoarce iar, de data aceasta batand mingea in bucatarie. „Mama, am nevoie de manual ca sa-mi termin lectiile si nu mi l-am adus acasa pe al meu” In schimb, Bobby il are pe al lui. Pot sa ma duc sa-l imprumut de la el?”

Exact in acel moment mingea de baschet se izbeste de masa si nimereste intr-o ceasca, pe care o arunca pe jos. Auzind asta, Jeff se scoala de pe canapea si se duce repede in bucatarie. „Ti-am spus sa nu mai bati mingea in casa! Il insfaca pe copil de mana si il taraste pana in birou, unde incepe sa-l croiasca la fund zbierand: „De cate ori nu ti-am zis! Trebuie sa inveti odata sa ma asculti!” Ellen este in bucatarie si plange. Ea striga: „Termina! Termina! O sa-l omori!” 

Cand Jeff se opreste, copilul fuge repede la el in camera plangand. Tatal se arunca din nou pe canapea si se holbeaza la televizor. Mama se duce in dormitor si plange. Mânia acestei familii nu are un scop constructiv.

Multe emotii s-au aprins in aceasta casa si toata lumea devine mânioasa. Mama se infurie pe tata ca nu o ajuta la vase, tatal e mânios pe copil ca nu respecta regulile in privinta batutului mingii in casa, iar copilul e cel mai suparat, pentru ca sistemul de corectie a fost mult prea aspru in raport cu fapta. Si mama e suparata pentru cum a reactionat sotul ei.

Ramane de vazut ce va face copilul cu mânia acumulata. 

Parintii care nu au invatat sa-si stapaneasca mania nu vor reusi sa-i invete acest lucru nici pe copiii lor.

Si acum, sa ne imaginam aceasta scena, in care se reactioneaza altfel decat la manie. …”

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, Gary Chapman & Ross Champbellâ

Ca sa aflati continuarea -propunerea autorilor – trebuie sa cititi cartea.  O gasiti in capitolul 10, subcapitolul „Adultii si mania”.

Rolul de parinte se invata zi de zi, atat din practica cat si din teorie. Sa renuntam la vorba atat de cunoscuta „Practica ca practica; teoria ne omoara” si sa ne autoeducam. Le datoram asta copiilor nostri.

Cititul e delicios!

Laura -Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Limbajele iubirii -Gary Chapman. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.