Samuraiul

In urma cu sapte-opt sute de ani, in Japonia, s-a incercat crearea unui tip diferit de persoana: i-au dat denumirea de samurai.

Asa ceva e foarte ciudat – care e legatura dintre un calugar si un razboinic?

Templele din Japonia sunt foarte ciudate. In aceste temple in care se preda meditatia se preda si jujitsu, si judo, si arta luptei corp la corp, a luptei cu sabia si a tragerii cu arcul.

Ce nevoie e sa folosesti o sabie intr-un templu al meditatiei? Iar sa predai judo, jujitsu si lupta corp la corp – ce legatura au cu meditatia? In fata templelor de meditatie sunt simboluri ale sabiilor. E o treaba foarte ciudata.

Dar a existat un motiv pentru asta: cei care au meditat in Japonia au ajuns treptat sa-si dea seama ca daca in viata unui cautator spiritual nu exista posibilitatea de a dezvolta curaj si tarie,  atunci in acel cautator numai mintea va exista: ceilalti centri mai profunzi ai sai nu se vor dezvolta. El nu poate deveni decat un invatat. Poate deveni o persoana asa-zis cunoscatoare. Poate memora ca un papagal Gita, Coranul, Biblia, Upanisadele , dar nu va avea experienta de viata.

Astfel ca cel care medita era invatat sa foloseasca sabia si arcul si sageata.

Asa ca pe de o parte, personalitatea trebuie umpluta cu forta totala, iar pe de alta parte, cu pace totala: numai atunci poate lua fiinta o personalitate integrata, o totalitate.”

Osho, „Calatoria interioara”

Este lumea plina de discipoli si maestri, aflati in diferite etape de invatare / transmitere a invataturii. 

Confuzia mea creste cand cei care au invatat cate ceva, se erijeaza in maestri sau cand cei care stiu destul cat sa ajute la construirea unei lumi mai bune, macar in jurul lor, pastreaza pentru ei invatatura dobandita.

Osho ne povesteste despre cei trei centri ai individului si modul in care, calatorind in interiorul sau, intelege ca ajunge la armonie interioara numai atunci cand fiecare centru (al mintiii, al inimii si al vietii) este accesat corespunzator.

O postare viitoare va mai clarifica ideile. Pana atunci, cititul e delicios!!

Laura -Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Mentoring. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.