Angajament (ne)respectat

„Un mester tamplar urma sa iasa la pensie dupa o cariera lunga, dedicata construirii caselor. Insa, la inceputul carierei de tamplar, cand lucra pentru un cunoscut antreprenor, acesta i-a cerut sa-i faca o promisiune speciala: fiecare casa pe care urma sa o construiasca avea s-o considere ca pe cel mai important proiect pe care l-a primit vreodata.

A trebuit sa promita ca avea sa construiasca fiecare casa cu daruire, grija si dragoste.

Inainte sa se pensioneze, tamplarul s-a dus in biroul sefului ca sa-l instiinteze ca locuinta la care lucra avea sa fie ultima din cariera lui. Seful i-a spus ca ii pare rau ca pleaca de la ei si l-a rugat, daca se poate, sa-i faca o ultima favoare: „Mai construieste inca o casa, dupa care poti sa te pensionezi.”

Tamplarul, care-l respecta foarte mult pe seful lui, a acceptat si s-a apucat imediat sa construiasca noua casa. Insa, spre deosebire de toate casele pe care le construise de-a lungul anilor, acum nu s-a folosit de toate cunostintele sale si a aplicat tot felul de metode rapide ca sa termine casa in timp record si sa se pensioneze mai repede. A facut treaba de mantuiala, a folosit materiale de calitate inferioara si s-a grabit sa termine lucrarea. 

In cateva saptamani casa a fost gata, iar tamplarul s-a dus sa-l instiinteze pe seful lui.

„Multumesc ca ai facut asta pentru mine”, i-a spus seful, cu blandete in glas. Apoi i-a dat tamplarului cheile de la usa casei. 

„Sunt cheile tale. Casa pe care tocmai ai construit-o e cadoul meu de pensionare pentru tine, ca semn de respect pentru toti acesti ani de truda si daruire.”

Tamplarul a incremenit de uimire. A incalcat cea mai importanta promisiune pe care si-o luase fata de angajator si de el insusi: ca-si va face meseria cat mai bine, cu toata maiestria de care era capabil. 

A ajuns, astfel, sa locuiasca in singura casa prost facuta din toate cate construise in cariera lui.”

Robin Sharma, „Invataturi spirituale pentru familia ta” (cartea aici)

Mi-a placut foarte mult mesajul transmis de aceasta parabola.

Viata noastra este un sir de angajamente. Pe unele reusim sa le tinem pana la capat, pe unele nu. Unele sunt asumate, altele sunt implicite. Cum este viata profesionala, de exemplu.

Cand parasim un context in care am fost „angajati”, graba de a duce la bun sfarsit angajamentul asumat poate sa spuna multe despre noi.

Conteaza o viata in care ai construit case pentru altii, folosindu-ti toata maiestria de care erai capabil sau cea pe care ai construit-o pentru tine, grabindu-te ?

Cititul e delicios! (cartea aici)

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Robin Sharma - Calugarul si Ferrari-ul". Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.