Dacia preistorica ilustrata

Opinia autorilor:
« Legende sau Adevar ? Controverse sau Realitati acceptate stiintific ?Stim cu adevarat cine ne-au fost inaintasii si ce pastram cu exactitate de la ei ? Vrem sa descoperim aceste radacini care ne leaga de locul in care ne-am nascut ? Istoria antica a Romaniei, cercetata si aprofundata, ne apropie de un univers, un univers dacic plin de adevaruri si mistere».  Madalina Diaconu
« Dacia preistorica ilustrata »  este o abordare curajoasa ! Se afla la granita dintre adevar si legenda, dar acesta este si scopul intregii lucrari ! Sa ne ajute sa descoperim adevarul prin intermediul descoperirilor arheologice, a ipotezelor istorice a  concluziilor specialistilor si a legendei si nu a oricarei legende, ci a celei din tara noastra, pe care toti copiii ar trebui sa o cunoasca si din care sa-si aleaga eroii preferati !
Este o carte pentru copii : adevaruri, ipoteze, controverse, realitati stiintifice povestite intr-un stil usor de inteles.
Mostenirea pe care o avem de la mosii si stramosii nostri este bogata si frumoasa, dar trebuie sa invatam sa ne bucuram de ea si nu s-o ignoram. » Mihai Grajdeanu
 
 Cuprins:
Prefata
Formarea sistemului solar
Formarea Pamanului
Placile tectonice, Supercontinentul Pangeea
Primele nevertebrate
Dinozaurii in lume
Dinozaurii pitici din Transilvania
Disparitia dinozaurilor
Evolutia mamiferelor
Orogeneza alpino-carpatica
Marea Sarmatica, mamifere acvatice din Marea Neagra
Inundatia Zanclean
Formarea fluviului Dunarea
Evolutia Hominizilor in Africa
Homo Habilis, Homo Ergaster
Homo Olteniensis
Cultura de Prund
Pleistocene, cauze si efecte
Mamiferele din era glaciara
Homo Heidelbergensis
Homo Neanderthalensis
Fauna si flora Daciei Preistorice
Raspandirea speciei Homo Sapiens
Cro-Magnon, Legenda Uriasilor
Homo Sapiens si inceputurile civilizatiei danubiene
 
Ce afla Micul Cititor  in calatoria sa prin Dacia preistorica?
„Pangeea este denumirea data supercontinentului care a existat in urma cu aproximativ 250 mil. ani, inconjurat de un ocean unic, Panthalassa.
Pangeea s-a fragmentat ulterior in doua mase continentale, Laurasia si Gondwana, din care s-au desprins, succesiv, diverse portiuni de pamant care s-au deplasat in deriva.
Cele mai vechi fosile de animale din Romania sunt cunoscute din era paleozoic.
Descoperita in 1986, langa Mangalia, Pestera Movile este unica in lume pentru ecosistemul din interiorul ei, care s-a dezvoltat total independent de suprafata timp de aprox. 5,5 milioane ani in urma.
Aici s-au descoperit specii de nevertebrate cunoscute dar si 35 de specii complet noi”.
 
Portiuni de pamant inconjurate de apa, erau populate de dinozauri cu dimensiuni mici, care au evoluat separat de fratii lor uriasi de pe alte continente. Teritoriul restrans si alimentatia precara, a determinat fenomenul de nanism insular. Nu se cunosc insa ce dimensiuni aveau cei mai mici dinozauri europeni. Dupa fosilele descoperite pana in prezent in Romania, se pare ca cel mai mic dinozaur din Hateg era de marimea unui curcan”.
 
Micul Cititor afla despre cercetarile paleontologilor romani, care „au scos la iveala zeci de specii de dinozauri pitici. Acesti dinozauri, cunoscuti pentru dimensiunile lor reduse, au trait in zona Hunedoara, mai exact in depresiunea Hateg, la poalele Muntilor Retezat precum si in Salaj, Cluj si Alba si despre diverse specii de dinozauri : ierbivorul Zalmoxes shqiperorum si Zalmoxes robustus sunt cei mai des intalniti dinozauri din Transilvania si erau un pic mai mari decat o oaie.
Acestia pasteau in turme mici, fiind destul de vulnerabili la atacurile animalelor de prada.”
 
Va fi uimit sa afle ca „Hatzegopteryx thambema sau « Zmeul din Hateg (ilustrat in carte) era un dinozaur zburator de dimensiuni mari sau ca Arheopterix este cea mai spectaculoasa descoperire de pe teritoriul stravechi al Daciei preistorice. A fost gasit intr-o pestera din apropierea localitatii Cornet, in muntii Padurea Craiului.”
 
 Micul Cititor  va afla si despre” Lupul Gri si Lupul Cenusiu, despre familia din care facea parte acum 63 milioane de ani, despre Cervus megaceros care traia in campiile si muntii Daciei preistorice, despre Leul de pestera carpatin, ale carui fosile au fost descoperite intr-o pestera din Transilvania ; despre bourul primitiv si despre faptul ca rasa boilor salbatici a trait pana in vremurile dacilor, care-l numeau « bourul sur ». Coarnele de bour, poleite cu aur, erau folosite de geto-daci ca pahare pentru baut vin. Va afla si muzeele din Romania in care poate vedea oase de bos taurus.”
 
„Bogate in fauna si flora, vaile Dunarii erau printre putinele locuri de pe continentul european care puteau sustine viata in perioada glaciara. Aici cresteau ciuperci, fructe si plante comestibile, care nu se gaseau in alta parte. Malurile Dunarii de pe teritoriul Daciei preistorice, erau bogate si in alte surse de hrana : melci, scoici si alge.
Cercetarile presupun ca femeilor le revenea, pe langa cresterea copiilor, si sarcina de a culege diferite radacini, muguri, alge marine, fructe, radacini, seminte, bulbi si ciuperci.
Axat ape simbolul femeii ca mama datatoare de viata, femeia obtine in cadrul societatii o pozitie deosebita.
Drept marturie sunt descoperirile figurinelor antropomorfe si a urmelor unor inmormantari cu ocru rosu. Au fost descoperit in unele morminte, podoabe ce au apatinut unor femei, atestand importanta acestora”.
 
Dedicati misiunii lor, autorii au strans in peste 3 ani de cercetari, informatii esentiale despre bogatia acestor meleaguri.
Este un sentiment placut de mandrie pe care ni-l transmit indirect, prin realizarea acestui prim material despre Dacia.
Subscriu initiativei dumnealor de a nu ii lasa pe copii (si nu numai) sa-si uite originile si istoria actualului spatiu romanesc.
Sa citim macar.
 
Laura – Brokerul de carte
Acest articol a fost publicat în Micul Cititor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.