Cheia imaginii de sine

„O studenta era simpatizata de colegele ei pentru energia care o însufletea. Era incredibil de deschisa in privinta sentimentelor personale, si datorita expresivitatii sale îsi facea usor prieteni. Dar profesorul ei avea o impresie diferita. La ora sa de curs, fata se remarca prin iesirile pe care le avea: suspina încantata sau scotea sunete de dezgust, oferind permanent comentarii de placere sau de antipatie fata de diverse idei emise de profesor. De cateva ori, a fost atat de coplesita de emotii, încat a fost silita sa paraseasca sala de curs.

Dupa parerea profesorului, studenta avea o expresivitate exuberanta, dar si lacune la capitolul autocontrol. Energia de care era însufletita o ajuta în multe situatii sociale, dar nu acolo unde se cerea o anumita rezerva. 

Capacitatea de a „controla si masca” exprimarea emotiilor este considerata uneori cheia imaginii de sine. (detalii aici)

Oamenii care stiu sa se controleze în acest fel sunt siguri pe ei însisi în aproape orice situatie sociala, au acel savoir faire. Cei carora le vine usor sa fie stapani pe ei însisi în aproape situatie sociala în care sunt cruciale reactiile nuantate, de la vanzari si servicii pana la diplomatie si politica.

Femeile sunt, în general, mai expresive din punct de vedere emotional decat barbatii, dar, în anumite situatii, expresivitatea lor poate avea nevoie sa fie contrabalansata de rigorile imaginii de sine.

In masura în care normele sociale nu pun pret pe expresivitate, asa cum se întampla în majoritatea locurilor de munca, femeile trebuie sa-si infraneze acest impuls pentru a se putea conforma. Societatea noastra are norme subtile pentru cine „se cuvine” sa-si exprime emotiile, ceea ce constrange implicit atat barbatii, cat si femeile.

In viata particulara, se considera ca exprimarea fricii si a tristetii se cuvine mai ales din partea femeilor, în timp ce exprimarea maniei este partea barbatilor – norma care aproba tacit o femeie care plange in mod deschis, dar nu si un barbat care varsa lacrimi la suparare. Cu toate acestea, în situatiile profesionale, tabuul impotriva plansului se extinde si la femei. Iar cand o femeie detine o pozitie de putere, interdictia de manifestare a maniei se evapora…

Unii oameni nu sunt decat ceea ce vor sa para, complet goliti de continut…”

„Inteligenta sociala”, Daniel Goleman (detalii aici)

Dobandirea competentelor sociale devine un obiectiv tot mai constientizat.

Marea problema pe care o ridica aceasta carte-instrument este provocarea cu care ne confruntam: schimbarea.

Suntem nevoiti sa punem sub semnul intrebarii propriile tipare comportamentale si decizionale, exersate indelung in planul social.

Unii dintre noi sunt vizionari si isi fac timp sa pregateasca schimbarea. Altii..vor fi fortati sa o faca. Cu alt pret.

Sa invatam despre competentele sociale. Sa citim macar! (detalii aici)

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Inteligenta - Daniel Goleman. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.