Mandalele dacice

Prin intermediul jocului cu forme şi culori, mandala ne permite să ne deschidem spre lumea spirituală, să ne înţelegem eul interior şi să-l armonizăm cu universul care ne înconjoară, pentru a evolua ca indivizi. Prin joc şi contemplare, vom descoperi puterea unor simboluri străvechi, precum Floarea de Lotus, Nodul Infinit sau Roata Legii, şi vom învăţa semnificaţia ascunsă a unor forme şi culori elementare. » Catalin Sturza, editura Curtea Veche
 
Continut „Mandale dacice„:
30 de mandale
Semnificatia culorilor
Semnificatia simbolurilor
5 legende 
 
Valoarea cartii rezida din mesajul autorilor, atat din punct de vedere literar cat si grafic : sa nu ne uitam originile dace si sa nu permitem copiilor sa uite care le sunt radacinile.
O carte de istorie neconventionala, adresata atat Micului Cititor, cat si tuturor celor care au curaj sa paseasca in universul magic al « Mandalelor dacice ».
Ne sunt transmise prin desen si prin interactiunea cu acesta, simbolurile cu care stramosii nostri daci comunicau in multiple feluri : de la impodobirea hainelor pana la confectionarea armelor.
 
Despre simbolistica culorilor:
 Albul : « E culoarea zapezii neatinse, de pe piscurile muntilor.Si a lupului alb, un simbol al intelepciunii in cultura dacica. Albe erau si barbiile inteleptilor daci ».
Negrul : « E culoarea noptii, a aripilor de vultur si a taciunelui ».
Bejul : « Cojoacele dacilor, din blana de oaie, aveau aceasta culoare. La fel si incaltarile lord in piele. Si rochiile femeilor, din fire de in, canepa si lana toarsa, erau in diverse nuante de bej….La fel si arcurile de vanatoare ale vitejilor daci ».
Rosul : « …E si o dovada a capacitatii de a iubi. Stimuleaza simturile, provoaca intelectul si indeamna la actiune. Ocmai de aceea, multi razboinici aplica aceasta culoare pe steagul lor de lupta ».
Galbenul : « …Tocmai combinarea acestor doua aspecte face ca aglbenul sa fie culoarea simbolurilor solare dacice.. ».
Portocaliul : « …Are efecte benefice asupra oamenilor, pentru ca da senzatia de protectie, anihileaza resentimentele, genereaza optimism si inveseleste ».
Ocrul si Auriul: “ Aurul extras din muntii Daciei a fost prelucrat de mesteri priceputi… Tot in aur au fost batute si monedele cele mai valoroase… ».
Griul si Argintiul : « …E culoare stancilor din varful muntilor si, mai ales, a Sfinxului. Sure erau barbile lui Dromichete si Lisimah. Iar argintie era culoarea armelor ce se ciocneau in lupta».
Cafeniul si Bronzul : « Vestitii bouri si zimbrii din muntii Daciei aveu blana cafenie. Si capra Ibex avea aceeasi culoare. Caciula nobililor daci, numita pileus, avea…nuante cafenii… »
Caramiziul si Aramiul : « Caramizile erau pietrele aflate la temelia cetatilor si a zidurilor de aparare ridicate de daci. Si vasele din lut ars aveau aceeasi culoare…Iar roscat era pieptul zaganilor care vegheau muntii..Tot roscat era si parul dacilor ».
Albastrul : « …Se spune ca tot albastra era si privirea celor mai multi dintre daci… »
Verdele : « Nuantele inchise amintesc de padurile in care dacii isi pandeau dusmanii inainte de atac… ».
Violetul : « Este culoarea emotiilor puternice…E specific unui suflet elevat… »
 
O parte din figurile mitologiei dacice le regasim cu detalii punctuale, care ajuta Micul Cititor sa reconstruiasca universul magic « povestit » de mandale.
Despre « Burebista » afla ca a fost « primul si cel mai mare rege al Traco-Geto-Daciei »…
Despre « Decebal «  afla ca a fost  Regele dac care tine la distanta mult timp Imperiul Roman…
Despre “Ianus/Ion” afla ca este primul rege mitologic al spatiului carpatin, fiind zugravit pe o “farfurie” descoperita la Pietroasa…
Despre “uDeceneu” afla ca a fost discipolul lui Zamolxis si preot, cunoscator al tainelor astronomiei…
Despre “Dromichete si Lisimah” afla ca au fost conducatori ai Geto-Daciei si ai Traciei…
Despre “Zamolxis” afla cine a fost si ce devine pentru daci…
Despre “Derzelas” afla ca era un cavaler dac, binecuvantat cu darul vindecarii…
Despre “Ciobanul” afla ca este pastratorul traditiilor si obiceiurilor, mai ales “al celui de trashumanta”…
Despre “Iele” afla ca erau zane ale geto-dacilor…
Despre “Gebeleizis” afla ca era stapan al elementelor naturii si al razboiului si zeul suprem inaintea lui Zamolxis…
 
 Autorii continua cu simbolistica « Lupului Alb », « Hestiei », « Zeului Dunarii  si al « Marii Negre », al lui « Vulcan », « Gaea » si « Bendis » etc.
 
Cele 5 legende adresate Micului Cititor : Legenda lui Zamolxis, Ciobanul din munti, Lupul Alb, Deceneu si Zaganii, Ielele.
 
Cele 30 de mandale dacice aduc in atentia Micului Cititor detalii despre : Decebal, Dacul cu steag, sculptat pe Columna lui Traian, Zamolxis, Zeul Marii Negre, statuia de la Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta, Zeul Dunarii, sculptat pe Columna lui Traian, Burebista, Deceneu, Lupul Alb, Ielele, Ciobanul, Dromichete si Lisimah, Rarau si Ceahlau, Uriasii din Muntele Retezat, Capra Ibex, Portretul femeii dace, pe Columna lui Traian, Cultul Mithra, Fauraria lui Vulcan, Bendis, Derzelas, Cavalerul trac, Hestia, Cap de bour (Tezaurul de la Craiova), Gaea, Dacul calare sculptat pe Columna lui Traian, Dacul Ales, din Legenda lui Omu, Ciobanul si Zana Padurilor, Dacul cu bucium, Ianus/Ion, Femeia daca, sculpatat pe Monumentul de la Adamclisi, Gebeleizis.
 
Mandalele continua povestea lor. A stramosilor nostri. Sta in puterea noastra sa facilitam intalnirea Micului Cititor cu stramosii lui.
 

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Micul Cititor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.