Tip de gratuitate – Manuale gratuite

” Studentii pot cheltui 1000$ pe an pe manuale. Este o suma mare, mai ales ca o carte de biologie la pretul de 160& poate sa se vanda, la raft, si un semestru intreg. Acesta este motivul pentru care piata cartilor la mana a doua este foarte mare, iar editurile incearca din rasputeri sa o submineze, folosind tactici precum tiparirea unor editii noi, in care e schimbata numerotarea paginilor. Odata ce acest model va esua, ce il va inlocui? Poate un model mai apropiat de „manualele deschise” editate de Flat World Knowledge, din New York. Acestea sunt carti gratuite care pot fi editate, completate si reasamblate pentru crearea unor suporturi de curs personalizate. Dar ce beneficii are o editura sau un autor daca distribuie gratuit un manual care costa 160&?

  • Vindeti un produs care sa reprezinte mai mult decat un manual scolar: Continutul unui manual traditional tiparit poate fi impartit in sectiuni mai mici, impachetate intr-o gama intreaga de formate si de moduri de achizitionare.  Meniul ce rezulta este mai atractiv pentru un numar mare de studenti, care nu vor sa citeasca , de ex, o carte intreaga pe internet, dar care si-ar putea cumpara cateva capitole in format mp3, ca sa studieze pentru examenele partiale.
  • Atrageti autorii de manuale: FWK ofera o cota mai mare, in ceea ce priveste drepturile de autor, si venituri mai mari, in timp.

Din cauza comisionului de librarie, editura traditionala ramane cu 105&, net, din vanzarea unui manual de 160&. Autorul primeste 15% din acesti bani. Dintr-o grupa de 100 de studenti, 75 vor cumpara manualul de 160&. In fiecare din semestrele urmatoare, dat fiind numarul tot mai mare de manuale folosite care se gasesc pe piata, vanzarile vor scadea cu 50%. Nici editurile, nici autorii nu profita de pe urma vanzarilor de carti la mana a doua. Pana in semestrul al patrulea, numai 5 studenti din 100 ar mai cumpara manualul nou, la pret intreg. Pana apare editia urmatoare a manualului, incasarile autorilor, din drepturile de autor, si veniturile editurii vor fi in scadere continua.

Modelul folosit de editura FWK presupune ca, dat fiind pretul de pornire tot mai mic (iar manualul e oferit in unele forme chiar pe gratis), piata cartilor la mana a doua este foarte putin dezvoltata, chiar inexistenta.

Intr-un studiu efectuat in 2008 in 20 de facultati, aproape jumatate dintre studenti platisera pentru un manual editat, sub o forma sau alta, de FWK. Desi fiecare student cheltuise, in medie, doar 30&, FWK poate obtine acelasi venit (cum mai putine cheltuieli generale si costuri de operare mai mici), dupa 6 ani. Iar cu un procent de 20% in ceea ce priveste drepturile de autor, pentru orice material vandut, un autor de manuale sa castige sume mai mari din drepturile de autor in doar 2 ani.

Exemplu:

Manual in format digital (online)…………………………gratuit

Manual tiparit (in alb-negru)……………………………..29,95&

Manual tiparit (in culori)……………………………………59,95&

PDF printabil – text integral……………………………..19,95&

Capitol printabil, in format pdf……………………………1,99&

Audio book (mp3)……………………………………………..29,95&

Rezumate in format audio…………………………………..0.99&

Manual in format pentru ebook(text integral)……19.95&”

„Gratuit” -Chris Anderson

Un model de afacere construit in jurul conceptului de gratuitate extrem de interesant.

Sa ne imaginam centre universitare din Romania in care studentii din anii terminali aplica acest model de afacere in privinta manualelor achizitionate in primele doua semestre, pe care nu le mai pot utiliza ulterior nici in elaborarea lucrarii de licenta. L-ar putea adapta?

Sa ne gandim la o asociatie de parinti dintr-o scoala generala care aduna la sfarsitul anului scolar manualele achizitionate de unii parinti la inceptul anului si le revinde copiiilor ramasi fara manuale, la un pret convenabil pentru ambele parti.

Si exemplele pot continua.Initiativa sa existe.

Sa invatam cum sa construim afaceri in jurul ideii de gratuitate.

Sa citim macar.

Laura – Brokerul de carte

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Gratuitatea-model de afacere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.