Registrul operelor de arta disparute

   “In 1958, casele de licitatii obtineau mai putin de 25 de milioane de dolari din vanzari. In 1989, cifra ajunsese la aproape 5 miliarde de dolari…

In 1979, respectatul critic de arta al revistei Time, Robert Hughes, a comparat boomul artei cu obsesia irationala pentru lalele din Olanda secolului al XVII –lea.

Este adevarat ca oamenii sunt capabili de un comportament ciudat atunci cand se afla sub efectul unei vraji. Si aurul are o valoarea intrinseca scazuta, cu toate acestea continua sa aiba preturi cu mult peste costurile sale de productie.

…Intr-adevar, un studiu realizat de Rand Corporation, publicat in vara anului 2005, sugera ca in special colectionarii motivati de potentialul de investitie al artei erau cei care ofereau mai mult decat iubitorii de arta si decat cele mai prestigioase muzee ale lumii. – (detalii aici)

In Marea Britanie, un singur om a ajutat arta sa sara de la casta regalitatii la intreaga aristocratie aflata in dezvoltare: Sir Robert Walpole, politician liberal si primul conte de Oxford, considerat…intaiul ministru al Regatului Unit. Dupa moartea lui, nepotul a instrainat 198 de picturi Ecaterinei cea Mare a Rusiei, inclusiv lucrari ai unor artisti din Scoala Engleza, pricinuind suferinta nationalistilor englezi.

La New york, Londra, Paris, Roma si alte metropole din toata lumea, turistii dau navala sa plateasca sume zdravene pentru bilete de intrare la muzee ca sa vada marile opere artistice ale lumii. …Chirstie`s si Sotheby`s sunt in competitie pentru a stabili recorduri de pret. De aceea, in ultimii zeci de ani, a crescut si interesul hotilor pentru lucrarile de arta celebre si piesele rare de colectie. – (detalii aici)

Cele mai scumpe 9 picturi din toate timpurile vandute la licitatie au fost adjudecate incepand cu 1987.

Stiati ca “Mona Lisa” a fost asigurata de catre Luvru in 1962 pentru 100 milioane de dolari? La cat credeti ca se ridica in prezent valoarea asigurata?”

extras din cap. „Averile agatate pe peretii muzeelor” – „Muzeul  operelor disparute” – Simon Houpt (editorialist la The Globe and Mail -Canada) – (cartea aici)

Stiati ca exista un Registru al Operelor de Arta Disparute din Londra?

Interpolul are o lista cu peste 25000 de opere de arta furate: sculpturi, piese de mobilier, ceasuri si antichitati, tablouri.

Prazile de razboi si furtul de arta este investigat de catre editoralistul Simon Houpt, invitandu-ne sa meditam la ceea ce privim in muzeele din toata lumea si la operele de arta pe care nu le vom vedea niciodata.

Comori pierdute folosite ca moneda de schimb intr-o piata de desfacere paralela, refuzul Angliei de a restitui opere din patrimoniul Indiei, comori furate de Napoleon si multe alte informatii stranse cu migala pentru noi toti in „Muzeul Operelor Disparute”.

Sa citim. Cititul e delicios! (cartea aici)

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Patrimoniul disparut. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Registrul operelor de arta disparute

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.