„Kitchin”, „Juglar”, „Kuznets”, „Kondratief”

„Ciclurile de business sunt acele curbe de evolutie economica… caracterizate de o perioada de crestere, urmata de o perioada de platou sau de stagnare si, la final, de o perioada de descrestere (…)

1.Ciclul Kitchin sau „ciclul stocurilor” … este cel mai scurt ciclu de business si in general dureaza intre 3-5 ani.

Cu cativa ani in urma, cand aveam o mica investitie in industria acoperisurilor de tigla metalica, a existat o parere a multor jucatori din piata ca cererea este in crestere rapida (se conta nu doar pe casele nou-construite, dar si pe renovarile caselor vechi), asa ca unii dintre ei (si nu putini!) au investit in noi capacitati de productie, pentru a fructifica aceasta aparenta oportunitate. In plus, numerosi dealeri si distribuitori ai acestor produse, considerand ca procesul propriu-zis de fabricatie era unul relativ simplu, au inceput sa se diversifice prin integrare in amonte investind si ei in noi facilitati de productie. In circa 2 ani, piata a fost inundata de produse din aceasta categorie, in timp ce piata imobiliara incepuse deja sa se clatine chiar din prima parte a anului 2008, asa ca cererea din piata era de fapt in scadere, nici macar stagnanta.

Rezultatul?

Sunt si azi foarte multe asemenea instalatii de productie disponibile la vanzare in lichidare, deoarece multe dintre firmele care au facut asemenea investitii au intrat, ulterior, in faliment, pentru ca nu au mai reusit sa rescaleze afacerile la noile realitati din piata.

Este important pentru antreprenori sa cunoasca acest ciclu scurt, deoarece o supraproductie de bunuri bazata pe informatii insuficiente din piata sau pe o corelare incorecta a tuturor informatiilor despre concurenta poate pune multi antreprenori intr-o situatie delicata si, pe unii dintre ei, ii poate lasa efectiv pe drumuri.”

„Antreprenoriat”, Marius Ghenea

Poti comanda cartea si aici.

Despre ciclul Juglar am  aflat ca este numit si „ciclul variatiei capitalurilor fixe”, dureaza cca 8-10 ani si este caracterizat de aparitia investitorilor financiari, care se alatura entuziasmului antreprenorilor.

Despre „ciclul Kuznets” si „ciclul Kondratief” va las pe d-stra sa aflati, lecturand cartea.

In exemplificarea „ciclului Kuznets” mi-a placut exemplul cu imigratia dat de autorul-antreprenor si explicarea impactulului asupra afacerilor a valurilor de imigranti, respectiv a absentei unor consumatori potentiali pe un orizont semnificativ de timp (15-20 ani) , cum sunt romanii plecati la munca in strainatate.

…Plecarea semnificativa a romanilor activi in strainatate, la munca, inseamna si un fenomen suplimentar de imbatranire a populatiei ramase in tara, ceea ce pentru anumite afaceri, care NU se adreseaza populatiei in varsta, poate avea un efect devastator, pe termen mediu”.

In tragerea concluziilor, puncteaza la modul general dar tu, cititorul cartii, primesti raspunsurile pe care (poate) le cauti.

DA, raspunde indirect unor intrebari  din mintea noastra. Inclusiv prin exemplificarea greselilor care se fac.

„…Iata de ce, as fi recomandat unui astfel de antreprenor (atunci sau acum) sa realizeze un exit in momentul in care ciclul de business lucreaza in favoarea sa, nu impotriva sa (indiferent daca este un ciclu scurt sau lung, dar mai ales in cazul ciclurilor mai scurte, care sunt si mai usor de estimat, sunt mai predictibile decat cele lungi).”

Autorul-antreprenor livreaza informatii teoretice, exemple si experienta personala. Din Romania. Antreprenorilor si consumatorilor.

Sa citim. Sa invatam si din greselile celor experimentati. Cititul e delicios!

Laura- Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Antreprenoriat - Marius Ghenea. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.