In „Oala sub Presiune”

„Se ia din arsenalul de bucatarie un dispozitiv: oala sub presiune. De obicei din tabla groasa sau de calitate, sa nu trozneasca oala de prea multi bari sau atm. Deci, prima proprietate necesara de a lucra cu succes sub presiune, e calitatea materialului, sau, daca materialul e mai slabut, sa fie gros… Pe cratita mai e un tamburuc, supapa de refulare, adica daca a crescut presiunea aburului, supapa se deschide si reface presiunea sub care se fierbe puiul cel mai bine. Si mai e o supapa, aia de siguranta. Rolul asteia e, daca supapa de presiune se defecteaza, sa plezneasca si sa dea frumusel drumul la abur, ca sa nu facem buba mare. E de unica folosinta, daca a actionat, s-a dus … puiul. Faceti voi acum paralela cu supapele voastre de presiune si siguranta,….., ca sa fie puiul bun.

 Minipamfletul nu a fost o paralela intamplatoare.

 Daca sunt mult sub presiune psihica, aceasta se acumuleaza si, la un moment dat va exploda, rezultatul putand fi depresie, poate anxietate, sau un alt termen dintr-un dictionar medical.

Din alt punct de vedere, presiunea mea nu-i si presiunea ta, mai mult, pentru un al treilea ar putea fi in parametrii starii lui de normalitate. Supapele de refulare nu sunt reglate la toata lumea la aceleasi presiuni de descarcare. Unii cedeaza mai repede, altii mai tarziu si, fericitii, deloc. Si revin la intrebarea pusa: daca traiti intr-un mediu cu presiune (si unii spun ca nu se prea poate altfel), cum va restabiliti echilibrul? Sau nu simtiti nevoia ?

 De la un punct, presiunea devine stres care deja poate lasa urme in organism. Dar pana la boli, stresul lasa urme acolo unde, oricat s-ar chinui, medicii legisti nu gasesc nimic la autopsie, pe suflet, in spirit.”

Aurel Popa

Multumesc d-lui Aurel Popa pentru acest feedback. Mi-a placut mult exemplificarea stresului si a efectelor acestuia.

Suntem diferiti prin materialul din care suntem alcatuiti, prin felul in care ne reglam supapele in cazuri de presiune si, mai ales, prin rezistenta la stres.

Cum ne restabilim echilibrul pierdut ca urmare a reactiilor la stres?

Laura -Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Valoroase feedback-uri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.