Sociologia stresului

Intrebarea este cum poti sa fii parte a unei multimi, si totusi sa nu te pierzi in procesul respectiv pe tine însuti, ca individ?

Cum poti sa ramai conectat la ceva mai mare decat tine însuti – familia ta, grupul tau de prieteni, echipa de la serviciu -, si totusi sa îti pastrezi capacitatea de a face un pas în spate si de a sta la sfat cu tine însuti?…

Oameni care, instinctiv, vor sa îti faca pe plac sunt peste tot, dar o astfel de abordare a relatiilor cu ceilalti este una care nu conduce la prea mult succes. O faimoasa poveste hindusa… ilustreaza foarte bine acest aspect. (cartea aici)

Parvathi l-a intrebat pe zeul Shiva (sotul ei) de ce oamenii au tendinta sa fie nefericiti de vreme ce Pamantul este atat de frumos si oamenii au fost facuti sa se bucure de el. Shiva a rugat-o pe Parvathi sa mearga impreuna cu el pe Pamant. S-au prefacut în oameni simpli si au urmarit un cuplu mai în varsta care mergea pe cararea ce ducea catre niste sate.

La început, batranul a mers carare pe un catar si femeia a mers pe langa el. Cand au ajuns în sat, i-au auzit pe sateni spunand ce egoist si rau trebuie sa fie acel om care merge calare în timp ce biata lui nevasta merge pe jos.

Cand s-au apropiat de satul urmator, barbatul a coborat de pe magar, iar sotia lui a mers calare, în timp ce el mergea pe jos. Si locuitorii acelui sat au fost extrem de critici, afirmand ca femeia nu avea pic de respect pentru sotul ei care a muncit din greu toata viata si, prin urmare, barbatul ar trebui sa mearga calare… (cartea aici)

…, asa ca, atunci cand s-au apropiat de satul urmator, si barbatul, si femeia erau calare pe magar. Satenii au fost consternati cum de niste oameni pot fi atat de cruzi sa puna atata greutate pe bietul animal.

Ca urmare, cand au intrat in urmatorul sat, cei doi mergeau pe jos, alaturi de magar. Locuitorii din acel sat au început sa rada de ei: sa ai un magar asa sanatos si niciunul sa nu îl calareasca…

Dupa ce a urmarit toata întamplarea, Shiva s-a intors spre Parvathi si i-a spus: Vezi, oamenii se straduiesc asa de mult sa îsi faca pe plac unii altora, si totusi nimeni nu reuseste.”

„Jocul interior si Stresul”, T.W.Gallwey – (detalii despre carte)

Pe cine încerci sa multumesti zi de zi?

Cine este permanent nemultumit de tine?

Multumirea celor din jur nu tine doar de noi.Tine si de ei. Si de altii.

Pe cine ar trebui sa multumim zi de zi?

Da. Pe noi însine. In primul rand.

Si ne vom stresa mai putin. Sa începem! De azi.

Cititul e delicios!

Laura -Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Jocul interior si stresul -T.Gallwey. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.