Termometrul stresului

„As dori sa iti petreci cateva momente luand temperatura propriului stres.

A trai stresul nu este o experienta abstracta – si nici aceasta nu este o carte despre chestiuni generale pe care le denumim stres, dimpotriva, este ceva real si care te priveste personal, iar felul in care traiesti propriul nivel de stres iti va da indicii despre felul in care vei aborda restul cartii.

Stresul este daunator propriei sanatati, asa ca luandu-ti temperatura,  vei afla daca ai ceea ce noi numim „febra stresului” si vei afla totodata cat de serioasa este aceasta febra.

Ia o foaie de hartie si raspunde la urmatoarele intrebari:

1. Fara sa stai prea mult sa te gandesti, scrie un numar de la unu la zece care sa reflecte cat de stresat te-ai simtit in ultima vreme.

2. Acum noteaza toti factorii de stres care e posibil sa fi contribuit la acest nivel de stres. Aloca-le un numar intre unu si zece in functie de cat de mult stres determina evocarea fiecaruia.

ex: Seful impune termene nerealiste de atingere a obiectivelor (7) – cartea

3. Scrie cum te fac sa te simti factorii de stres pe care i-ai notat anterior. Ce simptome ai – fizice, emotionale, mentale, sociale.

ex: Simptome fizice: dureri de cap. Simptome mentale: ma concentrez cu greutate. Simptome sociale: ma ingrijoreaza ca nu mai pot sa fac fata sarcinilor de serviciu.

4. Dupa ce te gandesti la raspunsurile tale, plaseaza-te undeva pe Termometrul Stresului (pag.15):

37,5 grade C: Temperatura ta e normala. te simti relaxat, odihnit si plin de vigoare. Nu manifesti simptome – fizice, metale, emotionale, sociale -care au legatura cu stresul.

37,8 grade C : Ai un stres usor si cateva simptome care au legatura cu stresul – o oareceare intepeneala a muschilor cefei, indigestie. Stresul nu iti afecteaza prea mult bucuria de a fi, claritatea gandirii sau capacitatea de munca.

38,3 grade C: Ai un stres moderat. Corpul iti este afectat in toate aspectele – fizic, mental, emotional si social. Te simti ceva mai obosit. Responsabilitatile ti se par poveri care iti pot afecta echilibrul general.

38,9 grade C: Ai un stres serios. Esti iritabil si stresul te afecteaza foarte mult.Corpul si mintea fac vizibile efectele stresului. Nu poti sa gandesti la fel de clar ca de obicei. Te simti oarecum obosit si epuizat in cea mai mare parte a timpului.

39,4 grade C: Te apropii de niveluri foarte periculoase de stres. Corpul si mintea sunt serios afectate. Inca o sursa de stres si e posibil sa clachezi. Te simti epuizat mai tot timpul. Mai ales responsabilitatile curente iti provoaca o stare de disconfort. Constient sau inconstient cauti cai de scapare.

40grade Csau mai multEsti intoxicat cu stres. Ai o boala datorata stresului. Nu vezi cum sa stopezi stresul. Iti e teama de ceea ce ar putea sa urmeze. Esti epuizat. Ai nevoie de medicamente ca sa faci fata situatiei si sa dormi. Inca un factor de stres si esti terminat.”

„Jocul interior si Stresul”, T.W. Gallwey (comanda cartea aici)

Sa procedam cu stresul asa cum procedam cu febra. Sa luam in serios situatia.

„O sa trec si peste asta” sau „Managementul Febrei” nu mai este o optiune.

Este necesara o strategie mai profunda decat Managementul Stresului.

De azi.

Cititul e delicios! – comanda cartea aici

Laura -Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Jocul interior si stresul -T.Gallwey. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.