Scurt elogiu al eroului (din noi) Maestrul – partea I

scurt elogiu

 „Discipolul va invata sa distinga ceea ce ii arata maestru sau, fara ca acesta sa-i   desemneze vreodata lucrurile in mod direct, incepand chiar cu persoana lui, caci maestrul nu-si face aparitia decat atunci cand elevul este pregatit.

In aceasta consta prima proba de discernamant a elevului.

Adeseori se prezinta un maestru „non-vizibil” in fata ochilor discipolului care il cauta”.

„Scurt elogiu al eroului din noi”, Yves Richez

Intrebarile pe care nu incetam sa ni le punem si raspunsurile pe care le primim, de la noi insine sau de la cei aflati langa noi, pot fi privite si din perspectiva relatiei Discipol-Maestru. Procesele de comunicare in care suntem implicati sunt si o relatie  Discipol-Maestru. A fost socant pentru perceptia mea sa trag o astfel de concluzie.

A fost  socant si interesant sa constientizez cati Maestrii am in jur si cati Discipoli. Totdeauna fusese asa dar nu realizasem: invatam de la cei din jur si impartaseam cu cei din jurul meu ceea ce stiam!

Schimbarea brusca a perceptiei  a fost si un nou inceput. Constientizarea aduce cu sine si asumarea responsabilitatii rolului.Inevitabil. Cand sunt Discipol in procesele de comunicare cotidiene, am responsabilitatea sa invat cat pot de mult. In mod activ. Si mi-o asum. Cand sunt Maestru in procesele de comunicare cotidiene, am responsabilitatea sa impartasesc cat mai mult din ceea ce stiu sau are nevoie sa stie celalalt.Si mi-o asum.

Este greu. Este dificil si obositor.Pentru mine, merita toata osteneala.

Rasplata asumarii rolului de Discipol sau Maestru este pe masura: se largeste campul perceptiv, se mareste capacitatea de intelegere si traim emotii noi. Emotia care imi place cel mai mult este recunostinta. Pentru ce primesc ca Discipol si pentru ce pot darui ca Maestru. Si am ales sa impartasesc emotia recunostintei cu Maestrii si Discipolii din viata mea. Sa ne uitam cu atentie in jurul nostru.Sa identificam Maestrii nostri si Discipolii. Este primul pas.

Cititul e delicios! Citesti?

Laura – Brokerul de carte

Acest articol a fost publicat în Yves Richez - Eroul (din noi). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.